V zimě často peču zeleninu. Na pečení se hodí hlavně kořenová zelenina. Většinou jí lidé dávají jen do polévky a já si myslím, že je to málo. I v zimě bychom měli jíst dostatek zeleniny každý den. Jak často říkávám – 5 chutí, 5 vůní, 5 barev. A tak, abych vám pomohla toto pravidlo dodržet, má tu pro vás zimní inspiraci na zeleninu z trouby.
Samozřejmě, v regálech supermarketů (tedy alespoň některých) je zeleniny dostatek, ale rajčata a okurky jsou v zimě bez chuti a jíst stále jen zelí a kapustu, to se také může omrzet. Ale kořenové zeleniny je dostatek, stačí jen zapojit fantazii a udělat s ní něco neobvyklého.
Když dáte zeleninu upéct do trouby, získáte zajímavou přílohu plnou intenzivních chutí. No vážně, vezměte zimní kořenovou zeleninu, jako je mrkev, celer, petržel, pastinák, červenou řepu. Přidejte k ní i košťál z brokolice nebo kedluben a také cibuli a neloupaný česnek. A skvělá bude i cuketa, lilek, dýně nebo malé kapustičky. Vezměte prostě kilo zeleniny, očistěte ji a nakrájejte na stejně velké kousky.
Dobře je osolte, přidejte olej a nějaké koření. Rozmarýnu, oregano nebo tymián. Můžete přidat i lžíci vinného octa. Olejem a kořením rozhodně nešetřete. Zeleninu dobře promíchejte, tak aby byla v oleji obalená. Dejte ji na plech s pečícím papírem, ale dbejte na to, aby ležela jen v jedné vrstvě a nebyla na sebe namačkaná, to by se spíš dusila, ale naším záměrem je zeleninu upéct.
Plech šoupněte do trouby rozehřáté na 180 st.C. a nechte 30 minut péct, občas ji promíchejte. Teplotu nakonec budete muset odhadnout podle toho, jak peče vaše trouba. Někdy je třeba teplotu zvýšit i na 200 nebo dokonce na 220 st.C. Tohle zkrátka budete muset odhadnout.
Zelenin dávejte opravdu do vyhřáté trouby, jen tak začne zelenina na povrchu karamelizovat, změkne a zesládne. Chutě se pečením zkoncentrují a výsledek je úžasný.
Zelenina z trouby je skvělá příloha k masu, ale já ji mám ráda i samotnou. I když udělám velký plech, většinou nezbyde, ale kdybyste ji přeci jen nestačili sníst ještě teplou, můžete ji použít druhý den do sendviče, nebo ji můžete přidat do těstovinového salátu. A bude to také výborné.
Výživová hodnota na 1 porci:
Energie 107 kcal, Sacharidy 10 g, Tuky 6 g, Bílkoviny 5 g, Vláknina 5 g
Vlastnosti receptu:
Zelenina pečením získá velice intenzivní chuť a možná budete překvapeni, jak dobře chutná. Na 4 porce budete potřebovat minimálně 1 kilo zeleniny. Na porci tak vyjde celých 250 g, což je polovina denního doporučovaného množství. Pečením se však odpaří většina vody, takže na talíři nakonec té zeleniny bude méně.
Pokud jste zeleninu ještě nikdy nepekli, tak to zkuste. Je to rychlé, jednoduché, nevšední a výborné.
Má poradna je pro vás stále otevřená. Můžete přijít nebo využít konzultace OnLine. Stačí se objednat telefonicky nebo e-mailem.
Přeji vám dobrou chuť a pevné zdraví. Jarmila Hokrová, výživový poradce
Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte.
Čtěte také:
Objevte sladké jedlé kaštany
5 chutí, 5 vůní, 5 barev
Recepty na zelenou zeleninu