Česká tradice říká, že když sníte na zelený čtvrtek něco zeleného, budete po celý rok zdraví. Aby bylo vaše zdraví ještě pevnější, vypěstujte si ze semínek mladé zelené lístky.
Ty jsou bohatým zdrojem minerálních látek, enzymů i vitamínů. Již po dvou hodinách klíčení se v rostlinách zvýší obsah vitamínů o 50%. Víte, že lžíce naklíčených semínek ředkvičky vám dá tolik živin, jako 30 kusů hotových ředkviček?
A po dlouhé zimě potřebujeme trochu vzpružit. Tak neváhejte a vypěstujte si za okny malý záhonek. Když začnete hned, na zelený čtvrtek můžete sklízet.
Jak na to? Najděte si nějakou mělkou misku, třeba víčko od nanukového dortu nebo odkapávací misku pod květináč. Vystelte ji vrstvou vaty a prolijete ji vodou tak, aby byla úplně celá mokrá. Nahoru pak hustě nasypejte zvolená semínka. Může to být již zmíněná ředkvička, nebo semínka řeřichy, salátu, rukoly, slunečnice, pohanky nebo hořčice.
Semínka začnou klíčit a za několik dní bude miska plná malých zelených rostlinek. Ty ostříhejte a užijte si jejich blahodárnou sílu. Jezte je raději syrové. Jsou velice křehké a varem by se jejich síla zničila. Posypejte si s nimi chléb, přidejte je do pomazánky nebo do salátu.
Na jeden takový salát tu pro vás mám recept.
Salát s bulgurem a klíčky
Suroviny na 2 porce:
- 100 g bulguru
- 200 ml zeleninového vývaru
- ½ hlávky ledového salátu
- svazek ředkviček
- menší cibule
- sůl a pepř
- vinný oce
- trochu cukru
- olivový olej
- klíčky luštěnin i zelné výhonky mladých rostlin
- 120 g sýru Cottage.
Příprava:
Ohřejte si vývar a až začne vařit, nasypejte do něj bulgur. Nechte chvíli spařit podle návodu na obalu.
Na zálivku nakrájejte malou cibuli na jemno, dejte do misky, osolte a opepřete a nechte chvíli, aby pustila šťávu. Ztratí tak část své štiplavosti. Pak k ní přidejte olej, ocet a trošku cukru. Vše našlehejte, až vznikne emulze. Dejte do ledničky vychladit.
Hotový bulgur promíchejte vidličkou a pokud jste si podle minulého receptu dali naklíčit luštěniny a klíčky vám ještě zbyly, tak je do spařeného bulguru zamíchejte a nechte vychladit.
Ředkvičky a salát nakrájejte, zamíchejte do vychlazeného bulguru, přidejte zelené klíčky, které vám vyrostly za oknem a zalijte připravenou zálivkou. Nakonec přidejte nakrájený sýr.
Nutriční hodnoty (na porci):
367 kcal, 14 g tuků, 14 g bílkovin, 45 g sacharidů, 8 g vlákniny.
Vlastnosti receptu:
Je to lehké a dobře stravitelné jídlo. Můžete si ho vzít do krabičky do práce, může to být lehká večeře. Všimněte si, že jedna porce obsahuje 8 g vlákniny, to je skvělá hodnota. A díky čerstvým klíčkům je plný důležitých vitamínů a minerálů. A ty vážně potřebujeme. Tak se neboje experimentovat a tenhle salát si udělejte.
Uvažujete o tom, že by váš jídelníček měl být pestřejší? Nechte si poradit, má poradna je pro vás otevřená. Stačí se objednat telefonicky na číslo 777151594 nebo e-mailem. První konzultace je zdarma.
Přeji vám dobrou chuť a pevné zdraví. Jarmila Hokrová, výživový poradce
Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte ho. Děkuji.
Čtěte také:
Existuje zdravá dieta?
Je lepek strašákem?
Recept na velikonočního beránka
Nejste si jistí, že je vaše strava dostatečně pestrá a že obsahuje všechny živiny, které váš organismus potřebuje? Spolehněte se na doplňky stravy značky Nutrilite. Nabízejí jednoduchou a přesto účinnou podporu, neboť odstraňují nedostatky ve výživě.