Všímejte si toho, co jíte

Vánoční a novoroční oslavy už jsou dávno minulostí, ale mnozí stále ještě pociťují jejich důsledky.

Snědli jste o vánocích trochu více bramborového salátu, ke kafíčku jste si dávali vánoční cukroví a na návštěvách jste nedokázali odmítnout nabízené dobroty?

No a co? Vždyť je to jen jednou do roka, tak se zase tolik neděje. Jestli jste si nepokazili trávení a nedostali jste žlučníkovou koliku, tak je to v pořádku. Organismus se s krátkodobým vybočením vyrovná. Není totiž důležité to, co sníte občas, ale to, co jíte každý den.

Je ale nejvyšší čas vrátit se k zdravému stravování. Začněte si všímat toho, co jíte a vraťte se ke zdravějšímu jídelníčku. I bramborový salát může vypadat jinak, než ten, který jste měli o štědrý večer a může být i trochu zdravější. Zkuste bramborový salát s tuňákem, inspirovaný letní dovolenou.

Bramborový salát s tuňákem

Do salátu použijeme mražený hrášek a fazolky. Mražené zeleniny se nebojte. Mívá často vyšší obsah vitamínů, než povadlá zelenina v regálech supermarketů. Záleží však na tom, jak ji rozmrazíte. Nenechte ji dlouho ležet na kuchyňské lince. Raději ji rychle a krátce tepelně upravte. Záleží na tom, jak ji budete v receptu používat. Můžete ji osmahnout na pánvi s trochou másla nebo oleje, můžete ji prohřát na páře nebo jako v našem receptu povařit v trošce vody.

Suroviny na 3 porce:

  • konzervu tuňáka 200 g
  • 300 g brambor
  • 150 g mraženého hrášku
  • 150 g mražených zelených fazolek
  • 1 červenou a 1 oranžovou papriku
  • 150 g rajčat, větší cibuli
  • 50 g majonézy
  • 50g kysané smetany 14%
  • šťávu s ½ citrónu
  • stroužek česneku, sůl a pepř.

Příprava:

Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Můžete použít i brambory z předešlého dne. Mraženou zeleninu dejte do hrnce s trochou vařící vody a nechte přejít varem, potom slijte, ale vývar si nechte. Vařenou zeleninu propláchněte studenou vodou a nechte také vychladnout. Mezi tím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Papriku a rajčata očistěte a nakrájejte na tenké proužky a cibuli nadrobno. Vše dejte do mísy a promíchejte.

Na zálivku budete potřebovat prolisovaný česnek, majonézu, smetanu, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Vše dejte ho hrnku a metličkou dobře promíchejte, aby se chutě spojily. Aby zálivka nebyla příliš hustá a těžká, přidejte do ní několik lžic vývaru ze zeleniny. Zálivka by měla být trochu slanější a trochu kyselejší, protože brambory hodně chutí vsáknou. Zálivku nalijte na zeleninu, promíchejte, nakonec přidejte kousky tuňáka. Salát nechte alespoň hodinu proležet v chladu.

Nutriční hodnoty na porci: 439 kcal, 23 g tuků, 24 g bílkoviny, 32 g sacharidů, 9 g vlákniny. K salátu si můžete dát plátek celozrnného chleba, jen počítejte s tím, 50 g bude mít přibližně 100 kcal.

Vlastnosti receptu:

Inspirovala jsem se receptem na Mallorský salát, ubrala trochu majonézy a nahradila ji kysanou smetanou. Výsledkem je výborný a lehce stravitelný salát, který se hodí k večeři, ale i jako jídlo do práce.  Obsahuje vlákninu a spoustu zeleniny, poměr mezi tuky a bílkovinami je dobře vyvážený a celé jídlo má nízký GI. Je tedy vhodné jak pro ty, kdo chtějí zhubnout, tak pro lidi s diabetem.

Nejste si jistí, jestli zvládnete shodit kila, které jste o svátcích přibrali? Můžete mi zavolat a zeptat se na další podrobnosti, nebo si rovnou domluvit první konzultaci. Bude ZDARMA.

Jarmila Hokrová, výživový poradce

 

 

Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte.

 

Čtěte také:
Sacharidy - sladké a zrádné   
Existuje zdravá dieta?
Je váš život hektický? 

 

zpět na blog2