Taky už vaříte z dýně?

Dýně přicházejí opět do módy a nejen jako estetický doplněk interiéru. Z dýní se opět vaří.  Jsou totiž přímo napěchované vitamíny, minerály a vlákninou. Navíc jsou to živé konzervy. Jejich tuhá slupka je velice dobře chrání před vysycháním a proti napadení plísněmi. Můžeme je skladovat celou zimu a tak nám poskytují živiny i v době, kdy čerstvá zelenina na záhonech neroste. Dýně je snadno stravitelná a proto se doporučuje i při léčebných dietách. Měli by ji jíst lidé s onemocněním slinivky, sleziny, žaludku, ledvin. Do jídelníčku by ji měli často zařazovat diabetici a kardiaci. Pro své detoxikační účinky a nízké množství energie je také výborná při redukčních dietách.

Dýně Hokaido – menší oranžová dýně, neobsahuje tolik vody, jako její obrovská příbuzná. Má velice příjemnou nasládlou chuť a výborně se hodí ke kuchyňské úpravě. Je zdrojem celé řady vitamínů a minerálů. Obsahuje fosfor, vápník, draslík, hořčík, zinek a železo. Oranžové zbarvení má díky vysokému obsahu karotenoidů, zvláště pak bertakarotenu, který se v našem organismu přeměňuje na vitamín A. Chrání tak naše oči a sliznice. Najdeme zde také zajímavé množství vitamínů C, B a E. Dýně Hokaido obsahuje zdravé nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají našemu srdci a krevnímu oběhu, obsahuje také vysoké množství vlákniny. Díky kombinaci živin pomáhá snižovat množství cholesterolu a zlepšovat poměr mezi HDL a LDL cholesterolem.

I dýňová semínka jsou zajímavým zdrojem živin. Obsahují např. vysoké množství zinku. Jsou doporučovány mužům jako prevence před problémy s prostatou a chrání před problémy s močovým měchýřem. Olej z dýňových semen je také velice zdravý, obsahuje nenasycené mastné kyseliny, karoten, stopové prvky, minerální látky, vitamin E. Je to elixír, který v zimním období vzpruží. Jeho tmavá barva je nezvyklá, ale oříšková chuť a příjemná vůně se velice hodí k dochucení salátů, uzeného masa a sýrových pomazánek.

Jak dýni Hokaido připravit, aby vám i vašim blízkým chutnala? Receptů je mnoho a jsou v podstatě velice jednoduché. Dýni Hokaido nemusíte loupat. Její tuhá slupka tepelnou úpravou změkne. Stačí tedy dýni omýt, rozkrojit a vydlabat měkká vlákna se semínky. Semínka propláchněte a usušte. Sytě oranžovou dužinu můžete vařit, dusit, péct. Dám vám jeden vyzkoušený recept.

Dýňové pyré

Očištěnou dýni Hokaido, asi 1kg, nakrájejte na kostičky, dejte do hrnce, podlijte vodou a 1 dcl bílého vína, přidejte oříšek másla, lehce osolte a vařte asi 15 min. Dýně změkne a i slupka bude krásně měkká. Uvařenou, ještě horkou dýni, rozmixuje na jemné pyré. Bude-li třeba, přidejte trochu teplé vody nebo mléka. Můžete ochutit muškátovým oříškem nebo kari. Máte-li rádi ostřejší chutě, přidejte pepř nebo česnek. Dýňové pyré je vhodné jako příloha k masům místo brambor nebo bramborové kaše. Jestliže zbude, můžete ho použít jako pomazánku na chléb, nebo přidat do těstovinového salátu.

 

autorka: Jarmila Hokrová
výživový poradce

Líbil se vám článek? Tak mu dejte „lajk“ nahoře nad obrázkem.

Čtěte také:
Kdo vaří líp?
Proč jíst podle ročních období?
Jahodové potěšení.

zpět na blog2