Vitamín D je sluneční vitamín

Sluneční vitamín

O „slunečním vitamínu“, tedy vitamínu D, se už v minulosti vědělo, že pomáhá při křivici, což bylo tenkrát poměrně časté onemocnění kostí u malých dětí. Později bylo prokázáno, že tento vitamín pomáhá i při dalších problémech, ať je to onemocnění kloubů nebo např. řídnutí kostí či zvýšená kazivost zubů.

Vitamín D je důležitý také pro správné fungování imunitního systému a je prokázáno, že jeho dlouhodobý nedostatek je spojen s vyšší náchylností k tzv. akutním respiračním infekcím a chřipce.

Dnes se však již ví, že „sluneční vitamín“ je důležitý také pro fungování mozku.  Jak prokázal výzkum prováděný na univerzitě v anglickém Exeteru, již mírný nedostatek vitamínu D drasticky zvyšuje riziko demence. David Llewellyn odvodil tuto příčinnou souvislost z výsledků šestileté studie sledující zdravotní stav 1658 původně zdravých osob ve věku nad 65 let.

Studií bylo prokázáno, že dokonce již při mírném nedostatku vitamínu D se u nadprůměrného množství osob během sledovaného období rozvinula demence či Alzheimerova choroba. A to riziko je opravdu vysoké. Je tu řeč o riziku zvýšeném o 51 až 70 procent. Při výrazném nedostatku vitamínu D dokonce o 122 procent. Uvedený efekt může souviset s protizánětlivými účinky vitamínu D, který reguluje i růst nervů.

Jak zajistit dostatečný přísun vitamínu D?
Vitamín D se přirozeně tvoří, když vystavíme pokožku slunci. Jenže náš současný životní styl se oproti minulosti změnil. Na slunci a v přírodě již netrávíme tolik času, jako v minulosti.  V zaměstnání býváme uvnitř budov mnoho hodin a svůj volný čas také trávíme z větší části doma, tedy bez přímého působení slunce a UVB záření na naši pokožku. Také strach ze slunění a používání opalovacích krémů se vyšším ochranným faktorem může být příčinou nedostatku vitamínu D v organismu.

Pobytem na slunci totiž můžeme získat až 80 % množství vitamínu D. Pouze menší část  vitamínu D je možné doplnit stravou. Navíc s přibývajícím věkem se schopnost vytvářet vitamín D pobytem na slunci snižuje. Tím roste riziko osteoporózy a také stařecké demence. U lidí nad 50 let je tedy vhodné doplňovat vitamín D a vápník pomocí doplňků stravy.

V jakých potravinách vitamín D najdeme?
S vitamínem D v potravinách je to složitější. Zajímavé množství je obsaženo pouze v několika potravinách živočišného původu. Pokud bychom měli získat dostatečnou hladinu vitamínu D jen ze stravy, museli bychom jíst denně dvě porce tučné ryby jako je sleď, treska, losos nebo makrela. Určité množství vitamínu D obsahuje také vaječný žloutek. V rostlinách je ho jen nepatrné množství. Ovšem zajímavým zdrojem vitamínu D mohou být sušené houby.  Skutečně, pokud sušíte houby na přímém slunci, pak se v nich vytvoří vlivem UVB záření určité množství vitamínu D.

Doplněk stravy pro silné kosti a zdravou mysl
Pokud se vyhýbáte sluníčku a nejste si jistí, že stravou získáváte dostatečné množství vitamínu D, máte možnost zvýšit jeho příjem pomocí doplňků stravy. Ale pozor, nejsou všechny doplňky stejné. Některé obsahují vitamín D2 a některé D3. Jaký je mezi nimi rozdíl?

O vitamínu D3 (odborný název cholekalciferol) vědecké studie tvrdí, že je  4x účinnější v absorbování než vitamín D2. Je však složitější na výrobu a dražší. Proto někteří výrobci doplňků stravy používají raději levnější vitamín D2.

Společně s vitamínem D je vhodné užívat také vápník a hořčík. Tato kombinace má význam pro optimální využití těchto tří živin.

 

Cal Mag D Plus

 

Já osobně užívám doplněk stravy NUTRILITE Cal Mag D Plus.

K dostání v internetovém obchodě  ZDE pod objednávkovým číslem 110606

 

 

 

Nejste si jistí, zda máte dostatek vitamínu D? Využijte akci na online konzultaci s výraznou slevou. Projdu s vámi vaše stravovací zvyklosti a životní styl a poradím vám, co dělat, aby se váš stav zlepšil.

 Jarmila Hokrová, výživový poradce

Líbil se vám článek? Tak mu dejte „lajk“ nahoře, nad obrázkem.

Čtěte také:
Taky už vaříte z dýně?
Miluji meruňky.
K hubnutí patří pohyb.

zpět na blog2