Slaný koláč plněný mangoldem

Na zahrádce se mám urodil mangold. Znáte tuhle zeleninu? Je podobná špenátu, ale nemá tolik kyseliny šťavelové a naopak obsahuje více minerálních látek. Listy jsou o hóóódne větší, takže s čištěním to není žádná „nimračka“.

Mladé lístky se dají jíst syrové, ty starší už jsou tužší, tak je dobré je tepelně upravit. Stačí je spařit nebo dát na olej. Používám ho v kombinaci s další zeleninou, např. cuketa, rajče a paprika. Trocha soli a koření jako např. oregano nebo rozmarýna a mám skvělou přílohu k masu nebo vejci.

Je výtečný také jako náplň do slaných závinů nebo taštiček. Já jsem upekla slaný koláč. Tady je na něj recept.

Slaný koláč plněný mangoldem

Na těsto potřebujete:

  • 200 g pšeničné mouky (pro nižší GI můžete dát polovinu celozrnné)
  • 150 g bílého jogurtu s normální tučností
  • 3 lžíce olivového oleje10169213_791215260889458_8634048745591861949_n
  • Sůl

Na náplň potřebujete:

  • 400 g listů mangoldu
  • 3 rajčata
  • cibuli
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 150 ml mléka
  • 400 g sýru cottage
  • Oregano, bazalka nebo např. Provensálské koření
  • Sůl, pepř
  • Lžíci oleje

Postup:

Těsto je jednoduché. Všechny přísady smícháme a lehce prohněteme. Není třeba moc. Čím déle budete těsto hníst, tím bude tužší. Jde o to vytvořit kompaktní kouli, zabalit ji do fólie a nechat v ledničce alespoň hodinu odpočinout.

Pak si připravíme náplň koláče. I tohle je jednoduché. Mangold opláchneme a celý včetně řapíků nakrájíme na menší kousky. Rajčata paříme, sloupneme slupku a pak je nakrájíme. Pak ještě oloupeme a nakrájíme cibuli a česnek. Teď už si vezmeme pánev, necháme rozehřát a na lžíci oleje zpěníme cibulku. Přidáme mangold a dusíme, až jsou řapíky změklé. Pak přidáme rajčata, sůl, pepř, drcený česnek a bylinky. Necháme prohřát a nakonec vmícháme sýr cottage. V hrnku rozkvedláme vejce s mlékem.

Těsto rozválíme a vložíme do vymaštěné koláčové formy nebo malého pekáče. Dáme na něj zeleninovou směs a zalijeme rozkvedlaným vejce. Dáme do trouby, rozehřáté na 180 st. C a pečeme přibližně 40 minut.

A je hotovo. Přeji vám dobrou chuť.

13424Jak špenát, tak mangold obsahují zajímavé množství železa a také kyseliny listové. Jestli se však domníváte, že těchto látek nemáme ve stravě dostatek, doporučím vám užívat NUTRILITE Iron Folic Plus. Kojícím ženám, těhotným ženám, nebo ženám, které si plánují těhotenství tento doplněk obzvláště doporučuji. Stačí užívat 1 tabletku denně.

Balení obsahuje 120 kapslí a k dostání je v internetovém obchodě  ZDE pod objednávkovým číslem 100295.

Nejste si jistí, že stravou získáváte dostatek kyseliny listové? Plánujete početí dítěte, jste těhotná nebo kojíte? Využijte mimořádnou akci na online konzultaci s významnou slevou. Stačí kliknout. 

 

 Jarmila Hokrová, výživový poradce

Líbil se vám článek? Tak mu dejte „lajk“ nahoře, nad obrázkem.

Čtěte také:
Kdo jí ryby v každém čase, …
Celer místo brambor
Životní styl našich dětí

zpět na blog2