Už jste slyšeli větu „sacharidy tě dobijí“? Ano, sacharidy, nebo také škroby, uhlovodany, cukry (to všechno jsou synonyma pro stejnou složku potravin) nám poskytují energii k rychlému využití. Potřebujeme je i k fungování mozku a nervové soustavy, potřebují je buňky našeho těla k získávání energie, jsou součástí např. pojivových tkání v kloubech.
Kde sacharidy najdeme? Ve všech potravinách, které obsahují škrob, tedy v obilovinách, bramborech, rýži a luštěninách, kukuřici, pohance a dalších. Najdeme je také v mléce a v potravinách, které mají sladkou chuť, to je ovoce, med a cukr. No a samozřejmě ve všech potravinářských produktech, které jsou z těchto surovin vyrobené.
Asi jste také slyšeli, že některé sacharidy jsou zdravé a některé ne. Jak to tedy je? Především, mluvíme-li o přílivu energie ze sacharidů, znamená to, že náš organismus zpracoval sacharidovou potravinu na glukózu a ta se vyplavila do krve. To je ta energie, kterou potřebujeme. Pro jednoduchost si řekněme, že jsou sacharidy rychlé a pomalé.
Pomalé sacharidy jsou komplexní sacharidy. Naše tělo je zpracovává delší dobu a také delší dobu získává energii. A právě pomalé sacharidy jsou ty, které nám dělají dobře. Na dlouhou dobu nás zasytí a energie z nich nám vydrží několik hodin. Najdeme je v přirozených, průmyslově nepřetvořených semenech a hlízách. Fazole, hrášek, cizrna, pohanka, celozrnná mouka, naturální rýže, zelenina a brambory jsou zdrojem takovýchto zdravých pomalých sacharidů. Pokud je však průmyslově zpracujeme, změní se jejich chemické složení a vzniknou sacharidy rychlé.
Rychlé sacharidy naše tělo rychle zpracuje. Sníme-li potravinu s rychlými sacharidy, pak je příliv energie tak vysoký a prudký, že se náš organismus začne bránit. Slinivka vyplaví najednou velké množství inzulínu (to je hormon slinivky břišní, který brání nadměrnému vzestupu krevního cukru) a ten přebytečný cukr spálí. Výsledkem je, že nám energie opět rychle klesne. Začneme se cítit unavení až ospalí a za nedlouho dostaneme zase hlad. Dalším velice nepříjemným efektem je, že nadbytečnou energii z těchto cukrů inzulín ukládá do tukových zásob.
Jak je to tedy se sacharidy, které nás dobijí? Pokud si vybíráme potraviny bohaté na sacharidy, je lepší sahat po komplexních sacharidech (těstoviny s obsahem vlákniny, naturální rýže, brambory, pečivo z celozrnné mouky, luštěniny, zelenina). Máme-li stále častěji chuť na sladké, je pravděpodobné, že jste si tuto závislost vypěstovali nevhodným výběrem sacharidů. Pak je nejvyšší čas udělat zásadní změnu v jídelníčku.
Dnes je prokázáno, že máme zapsáno v genech, jestli využíváme více energie z tuků nebo ze sacharidů. Chcete se dozvědět, co máte v genech zapsáno Vy? Podívejte se na video.
Je ale tento test vhodný pro každého a skutečně pomůže i vám? To je otázka, která si žádá hlubší rozbor vašeho jídelníčku a celkového životního stylu.
Jarmila Hokrová, výživový poradce
Líbil se vám článek? Tak mu dejte „lajk“ nahoře, nad obrázkem.
Čtěte také:
Hubněte ve spánku
Slaný koláč plněný mangoldem
Sluneční vitamín
Nejnovější komentáře