Recepty na zelenou zeleninu.

Proč je pro nás důležité jíst zelenou zeleninu už víte z minulého článku. Pokud jste ho ještě nečetli, pak odkaz na něj najdete pod tímto článkem.

A skutečně nemusí být složité jídelníček o tuto zeleninu obohatit. Mám pro vás několik jednoduchých receptů:

Těstoviny zapečené se špenátem

Jednoduchý recept, zvládne ho i kuchař začátečník. Snad nic se nedá pokazit. Jek když budete vařit vajíčka, dejte pozor, aby se na žloutku neudělal modrý povlak. To by znamenalo, že cholesterol v žloutku zoxidoval a taková vejce už byste neměli jíst.

Potřebujete

  • 400 g listů špenátu (může být i mžené v granulích)
  • 500 g těstovin
  • 6 natvrdo vařených vajec
  • 200 g sýra Eidam
  • 3 rajčata
  • 200 ml smetany
  • menší cibule
  • česnek 4 stroužky
  • lžíci kvalitního olivového oleje
  • rozmarýnu, bazalku a sůl
  • máslo na vymazání formy

Těstoviny uvaříme na zkus podle návodu. Mezi tím si připravíme směs špenátových listů s olejem, bazalkou, rozmarýnou, prolisovaným česnekem a jemně nakrájenou cibulkou. Přidáme smetanu, nakrájená vařená vejce a nakrájená rajčata. Osolíme a smícháme s vařenými těstovinami. Vmícháme ještě polovinu nastrouhaného sýra. Dáme do vymazané zapékací misky, posypeme zbylým sýrem a zapékáme 30 min při teplotě 180 st.C.

Fazolky na smetaně

Recept patří do klasické české kuchyně. A není nijak složitý.

Potřebujete

  • 1 kg zelených fazolek (raději čerstvých, ale mohou být i mražené)
  • 500 ml mléka
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • Cibule
  • Bobkový list, nové koření, sůl
  • Trochu cukru a lžíci octa

Nejdříve dáme vařit fazolky. Syrové nejdříve očistíme a vaříme asi 5 min. Pak je scedíme a ihned ponoříme do ledové vody. Fazolky si tak uchovají svěží zelenou barvu.
Cibulku nakrájíme najemno a necháme na másle zesklovatět. Zaprášíme moukou a osmahneme na jíšku. Tu pak zalijeme mlékem, přidáme bobkový list a nové koření a osolíme. Dobře rozmícháme a pak za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 15 minut.
Vyndáme koření, dochutíme cukrem a octem a zjemníme kysanou smetanou. Přidáme fazolky a ještě krátce prohřejeme.

Brokolice s kuřecím masem a nivou

A ještě jeden recept, tentokrát v něm bude hrát hlavní roli brokolici.

Potřebujete

  • cca 250 g kuřecího masa
  • 500 g brokolice
  • 2 cibule
  • Sůl a pepř
  • Trochu oleje
  • 200 g Niva

Brokolici vaříme v horké vodě asi 10 min. Kontrolujeme ji, aby nebyla příliš měkká. Pak ji vyjmeme a dáme zchladit do ledové vody. Cibulku nakrájíme najemno a necháme na rozpáleném oleji zesklovatět. Kuřecí maso zbavíme kůže a nakrájíme na nudličky. Přidáme k cibuli, osolíme, opepříme a orestujeme.  K masu přidáme brokolici rozebranou na růžičky. Přendáme do pekáčku, posypeme nastrouhanou nivou a necháme krátce zapéct. Podáváme s žitným chlebem nebo bramborem.

Máte oblíbený nějaký recept se zelenou zeleninou? Podělte se s námi o něj, přidejte ho do komentářů.

 Jarmila Hokrová, výživový poradce

Líbil se vám článek? Tak mu dejte „lajk“ nahoře nad obrázkem.

 

imunita

 

Nejste si jistí, že konzumujete dostatek zeleniny a ovoce? Podpořte svou imunitu doplňky stravy.

NUTRILITE Echinacea Plus obsahuje a NUTRILITE Vitamín V plus s prodlouženým účinkem obsahují exkluzivní koncentráty z rostlin. Bez barviv a konzervantů.

Objednat můžete ZDE

 

 

Čtěte také:

Barvy pro život – zelená
Existuje zdravá dieta?
K hubnutí patří pohyb

zpět na blog2