Proč je pro nás důležité jíst zelenou zeleninu už víte z minulého článku. Pokud jste ho ještě nečetli, pak odkaz na něj najdete pod tímto článkem.
A skutečně nemusí být složité jídelníček o tuto zeleninu obohatit. Mám pro vás několik jednoduchých receptů:
Těstoviny zapečené se špenátem
Jednoduchý recept, zvládne ho i kuchař začátečník. Snad nic se nedá pokazit. Jek když budete vařit vajíčka, dejte pozor, aby se na žloutku neudělal modrý povlak. To by znamenalo, že cholesterol v žloutku zoxidoval a taková vejce už byste neměli jíst.
Potřebujete
- 400 g listů špenátu (může být i mžené v granulích)
- 500 g těstovin
- 6 natvrdo vařených vajec
- 200 g sýra Eidam
- 3 rajčata
- 200 ml smetany
- menší cibule
- česnek 4 stroužky
- lžíci kvalitního olivového oleje
- rozmarýnu, bazalku a sůl
- máslo na vymazání formy
Těstoviny uvaříme na zkus podle návodu. Mezi tím si připravíme směs špenátových listů s olejem, bazalkou, rozmarýnou, prolisovaným česnekem a jemně nakrájenou cibulkou. Přidáme smetanu, nakrájená vařená vejce a nakrájená rajčata. Osolíme a smícháme s vařenými těstovinami. Vmícháme ještě polovinu nastrouhaného sýra. Dáme do vymazané zapékací misky, posypeme zbylým sýrem a zapékáme 30 min při teplotě 180 st.C.
Fazolky na smetaně
Recept patří do klasické české kuchyně. A není nijak složitý.
Potřebujete
- 1 kg zelených fazolek (raději čerstvých, ale mohou být i mražené)
- 500 ml mléka
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- Cibule
- Bobkový list, nové koření, sůl
- Trochu cukru a lžíci octa
Nejdříve dáme vařit fazolky. Syrové nejdříve očistíme a vaříme asi 5 min. Pak je scedíme a ihned ponoříme do ledové vody. Fazolky si tak uchovají svěží zelenou barvu.
Cibulku nakrájíme najemno a necháme na másle zesklovatět. Zaprášíme moukou a osmahneme na jíšku. Tu pak zalijeme mlékem, přidáme bobkový list a nové koření a osolíme. Dobře rozmícháme a pak za občasného míchání vaříme na mírném ohni asi 15 minut.
Vyndáme koření, dochutíme cukrem a octem a zjemníme kysanou smetanou. Přidáme fazolky a ještě krátce prohřejeme.
Brokolice s kuřecím masem a nivou
A ještě jeden recept, tentokrát v něm bude hrát hlavní roli brokolici.
Potřebujete
- cca 250 g kuřecího masa
- 500 g brokolice
- 2 cibule
- Sůl a pepř
- Trochu oleje
- 200 g Niva
Brokolici vaříme v horké vodě asi 10 min. Kontrolujeme ji, aby nebyla příliš měkká. Pak ji vyjmeme a dáme zchladit do ledové vody. Cibulku nakrájíme najemno a necháme na rozpáleném oleji zesklovatět. Kuřecí maso zbavíme kůže a nakrájíme na nudličky. Přidáme k cibuli, osolíme, opepříme a orestujeme. K masu přidáme brokolici rozebranou na růžičky. Přendáme do pekáčku, posypeme nastrouhanou nivou a necháme krátce zapéct. Podáváme s žitným chlebem nebo bramborem.
Máte oblíbený nějaký recept se zelenou zeleninou? Podělte se s námi o něj, přidejte ho do komentářů.
Jarmila Hokrová, výživový poradce
Líbil se vám článek? Tak mu dejte „lajk“ nahoře nad obrázkem.
Nejste si jistí, že konzumujete dostatek zeleniny a ovoce? Podpořte svou imunitu doplňky stravy.
NUTRILITE Echinacea Plus obsahuje a NUTRILITE Vitamín V plus s prodlouženým účinkem obsahují exkluzivní koncentráty z rostlin. Bez barviv a konzervantů.
Čtěte také:
Barvy pro život – zelená
Existuje zdravá dieta?
K hubnutí patří pohyb
Nejnovější komentáře