Snažíte se jíst zdravě, hlídáte si ve stravě množství nasycených tuků a zbytečně nesladíte? To je určitě chvályhodné. Ale jak to vyřešíte o velikonocích?

Velikonoce jsme si zvykli slavit hodováním u bohaté tabule plné vajec, tuků a sladkého pečiva.  Mazance a velikonoční beránek nesmí na takové tabuli chybět. Jak to ale udělat, když chcete mít i o velikonoce kontrolu nad tím, co jíte?

Mám pro vás netradiční, ale výborný recept na velikonočního beránka. Nebudete ani potřebovat váhu, stačí sklenička nebo hrneček.

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky jemně nastrouhané cukety
  • 3 vejce
  • ¾ hrnku cukru – použijte hnědý, nerafinovaný. Část cukru můžete nahradit medem.
  • ¾ šálku kvalitního oleje
  • 3 šálky polohrubé mouky – část můžete nahradit celozrnnou nebo špaldovou moukou
  • Špetka soli
  • Sekané mandle
  • Sušené ovoce – co vám chutná
  • Vanilka, nebo vanilkové aroma
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup:

Nejdříve nastrouhejte na jemném struhadle oloupanou cuketu. Plné 2 hrnky. Do mísy dejte cuketu i se šťávou, kterou pustila, klepněte vejce, přidejte olej, cukr, případně i med a rozmíchejte. Pak přidejte mouku, prášek do pečiva,  špetku soli, sekané mandle, nakrájené sušené ovoce podle vlastní chuti a můžete přidat i semínka z vanilky. Vše promíchejte, až vznikne hladké těsto. Přelijte ho do formy na beránka, kterou jste vymazali máslem a vysypali moukou. Pokud použijete silikonovou formu, vymazávat nemusíte. Pečte v troubě vyhřáté na 170 st.C asi 45 minut. Záleží na velikosti formy.

Upečeného beránka můžete lehce pocukrovat nebo poprášit kakaem a ozdobit mašličkou. Očička udělejte z hrozinek, mandlí nebo kousku sušeného ovoce. A máte hotovo.

Letos raději nekupujte velikonočního beránka v obchodě. Je plný cukru a tuků a to by vaší postavě určitě neprospělo. Upéct beránka podle receptu, který jsem vám napsala je jednoduché a navíc mnohem zdravější. Těsto obsahuje cuketu a ta mu dodá vláhu, vlákninu a minerální látky.

Přeji vám dobrou chuť a užijte si krásné velikonoční svátky.