Milí přátelé a čtenáři. Chci vám popřát do nového roku pevné zdraví, veselou myls a správná rozhodnutí. Mezi nejčastější rozhodnutí patří ta o jídle. A tak vám přeji, ať se při svých rozhodováních řídíte více rozumem, než mlsným jazykem.
S nový rokem je čas na malou rekapitulaci roku minulého.Na blog jsem přidala 12 článků a 12 receptů. Není to moc, ale ti tak vím, že podle mých skutečně vaříte a některé recepty jste si oblíbili a zařazujete je pravidelně do jídelníčku.
Některé z vás jsem také přivítala v poradně. Sestavovala jsem pro vás výživové plány na hubnutí, pro diabetickou dietu a psala jsem pro vás i recepty bez lepku nebo bez laktózy. A hlavně jsem vás vedla k samostatnému správnému rozhodování o jídle.
A moc mě těšily vaše reakce. Paní Jana mi řekla:
„Konečně jsem našla někoho, kdo mě nenutí dodržovat přesný jídelníček a jíst to, co mi nechutná, ale dává mi možnost zvolit si sama, co budu jíst. Už jsem vyzkoušela několik výživových poradkyň a vždy to bylo o tom, přesně dodržovat jídelníček, pít koktejly a počítat kalorie. Vy jste mi konečně vysvětlila podstatu a naučila jste mě, jak mám o jídle přemýšlet. Za to jsem vám vděčná. Už se necítím jako oběť, naopak, sama si dovedu sestavit svůj jídelníček a správně se rozhodnout.“ Paní Jana zhubla za 2 měsíce 8 kilo a váhu si udržuje. Z toho mám velkou radost. Je skvělé, když vidím, že má práce má smysl.
Po vánočním hodování si dnes dáme nějaké lehké jídlo. Něco, co nemá moc kalorií a dodá tělu vitamíny a vlákninu.
Salát z krup a zeleniny
Na 3 porce potřebujete: 120 g krup, 1 ks červenou papriku, cherry rajčátka – asi 150 g, 3 ks jarní cibulky, 150 g balkánského sýra, zelenou petrželku, stroužek česneku, trochu tymiánu, šťávu z citronu, 2 lžíce olivového oleje a mletý pepř.
Příprava: Nejdříve dejte vařit kroupy. Můžete si je uvařit den předem, nebo si udělat zásobu vařených krup do mrazáku. Tím se vám příprava salátu urychlí. Očištěnou zeleninu i listovou petrželku nakrájejte. Z oleje, citronové šťávy a prolisovaného česneku a koření připravte zálivku. Kroupy se zeleninou a zálivkou dobře promíchejte. Nakonec přidejte na kostičky nakrájený balkánský sýr a nechte chvíli proležet.
Nutriční hodnoty na porci: Energie 343 kcal, 17 g tuků, 13 g bílkovin, 35 g sacharidů, 5 g vlákniny.
Vlastnosti receptu: Pokud jste vařili vánočního kubu, tak jste si možná udělali malou zásobu krup do mrazáku. A to je moc dobře, protože kroupy mají úžasné detoxikační vlastnosti. Prospívají našim střevům, játrům a upravují celé zažívání. Tento salát může být lehká večeře, a protože mu prospěje, když se nechá odležet, můžete si ho vzít i jako jídlo do práce. GI je velice nízký, takže je vhodný i pro diabetiky.
Má poradna je pro vás stále otevřená. Stačí se objednat telefonicky nebo e-mailem.
Jarmila Hokrová, výživový poradce
PS: Není vám jasné, jak vybírat ty správné potraviny a kombinovat je tak, aby vám dodaly ty potřebné živiny ve správném čase? Díky kurzu Zhubněte Online, který jsem pro vás připravila, to pochopíte. A bude to pro vás hračka. Podívejte se, co vše v kurzu najdete.
Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte.
Čtěte také:
Nejnovější komentáře