Objevte sladké jedlé kaštany

Jedlé kaštany patří k podzimu a předvánoční době. Možná jste si koupili pečené kaštany na vánočních trzích.  Ale už jste si je připravili doma? Zkuste to, stojí to za to. Jejich výživová hodnota je velice zajímavá, obsahují totiž spoustu minerálů, komplexní sacharidy a vlákninu.

Dají se jíst jak ve slané úpravě, tak je můžeme mít na sladko. Nejdříve se však musí uvařit. Pokud jste to ještě nikdy nedělali, vězte, že to je celkem jednoduché.

Jedlé kaštany omyjte a jejich tvrdou slupku nařízněte ostrým nožem do kříže, nebo jedním dlouhým řezem přes celou půlku kaštanu. Pak kaštany dejte do hrnce s vodou a vařte mírným varem asi 30 min. Horké půjdou celkem dobře oloupat, ale pokud by vám to nešlo, tak vezměte lžičku a jednoduše je vydloubněte.

S novou potravinou bychom se měli seznámit v podobě, která bude nejvíce chutnat a tak jsem se dnes rozhodla, že vám dám recept na sladkou kaštanovou pomazánku. Poslouží vám stejně, jako např. Nutella, ale jak jsem říkala, bude zdravější.

Sladká pomazánka z jedlých kaštanů

Budete potřebovat:

  • 200 g vařených jedlých kaštanů
  • 350 ml mléka
  • 50 g másla
  • balíček vanilkového cukru
  • tabulka kvalitní hořké čokolády
  • podle potřeby cukr.

Příprava: Uvařené a oloupané jedlé kaštany vložte do hrnce, zalijete mlékem a přidejte vanilkový cukr. Protože jedlé kaštany mají nasládlou chuť a budeme ještě přidávat čokoládu, nemusí být cukru moc. Vaříte asi 15 minut. Mléko se většinou vsákne a tak je třeba směs míchat, aby se nepřipálila. Pak kaštany přendejte do mixeru. Pokud se všechno mléko nevstřebalo, sceďte ho a postupně přidávejte během mixování, aby vznikla pasta. Konzistence by neměla být příliš řídká. Hotovou pastu přendejte do hrnce, přidejte máslo a prohřejte, až se máslo rozpustí. Je-li třeba, můžete ještě přidat mléko a stále míchejte, aby se pasta nepřichytila. Nakonec vmíchejte nalámanou hořkou čokoládu a opět nechte rozpustit. Přendejte do sklenice  nechte vychladit. Pomazánku z jedlých kaštanů uchovávejte v ledničce. Mažete na palačinky nebo na pečivo.

Nutriční hodnoty (na porci): 70 kcal, 4 g tuků, 1 g bílkovin, 7 g sacharidů, 1 g vlákniny.

Vlastnosti receptu: Tahle sladkost se hodně podobá Nutelle. Společnou má barvu, podobnou chuť i kalorickou hodnotu. Rozhodně to tedy není dietní pokrm. Takže s touhle dobrotou šetřete. Ale přeci jen je mnohem zdravější. Za prvé neobsahuje barviva a konzervanty. A za druhé, sacharidy z jedlých kaštanů jsou komplexní, s nízkým GI. Díky vaření a přidání cukru se GI sice trochu zvýšil, ale stále zůstává na mnohem nižší úrovni.

Přeji vám dobrou chuť.                                  Jarmila Hokrová, výživový poradce

 

PS:  Není vám jasné, jak vybírat ty správné potraviny a kombinovat je tak, aby vám dodaly ty potřebné živiny ve správném čase? Díky kurzu Zhubněte Online, který jsem pro vás připravila, to pochopíte. A bude to pro vás hračka. Podívejte se, co vše v kurzu najdete.

 

Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte.

 

Čtěte také:
5 chutí, 5 vůní  5 barev
Klíč k vašemu tělu
Vánoční kapr bez kostí

zpět na blog2