Nemáte rádi celer? Dobře, nemusíte ho jíst. Je spousta jiné zeleniny. Ale proč vlastně nejíte celer? Máte na něj alergii? NE? Tak proč ho nejíte?
Možná nějaká špatná zkušenost z minulosti. Možná jste se zakousli do kusu starého, hořkého celeru, nebo vám někdo dal k jídlu celer, který nebyl dobře připravený. A vy jste si řekli „tohle už nikdy ne!“
Jenže i u celeru platí, že ty nejchutnější bulvy jsou mladé a šťavnaté. A upravit ho kulinářsky tak, aby jeho výrazná chuť nebyla dominantní, ale doplňovala se s dalšími ingrediencemi, vlastně není žádná věda.
Víte, o co všechno se připravujete, když nejíte celer? Je to rostlina, která obsahuje významné množství nejrůznějších zdraví prospěšných látek. V minulosti ho babky kořenářky používaly k léčení bolavých kloubů, proti mykózám a na podporu trávení. A dodnes se o něm ví, že podporuje mužnost.
Jeho výraznou chuť způsobují vzácné éterické oleje, které rostlině slouží proti ataku plísní a bakterií. A stejné účinky mají tyto oleje na sliznicích v našich ústech i v celém trávicím traktu. Potlačuje infekce i v ledvinách a močových cestách. Jestliže nejíte celer, odepíráte svému tělu příjem důležitých látek, které jiná zelenina nemá. Ochuzujete se o spoustu vitamínů a minerálů, silic, éterických olejů a dalších fytonutrientů.
Pokud nemáte alergii a celer, připravte si jídlo, do kterého celer v nějaké podobě přidáte. Nastrouhejte ho trochu do salátu, dejte ho do základu polévky, připravte si zeleninovou pomazánku, a kousek celeru do ní přidejte. Použijte místo bulvy řapíkatý celer, ten je jemnější a jeho chuť pro vás možná bud příjemnější. Prostě to vyzkoušejte.
Nedopusťte, aby vás ovládal vybíravý jazyk. Ukažte mu, že pánem jste tu vy.
Tato pomazánka je jemná, chutná výborně a přitom je úžasně zdravá. A ještě k tomu i levná! Vyzkoušejte ji.
Cizrnová pomazánka s celerem:
- 200 g vařené cizrny (můžete použít i konzervovanou)
- 200 g celerové bulvy
- 1 malá cibule
- 3 líce bílého jogurtu
- 1 lžíce lněného oleje
- Sůl, pepř
- Šťáva z půlky citrónu
Do mixeru dejte bílý jogurt a lněný olej. Mixujte, až vznikne našlehaná pěna – minimálně 3 minuty. Potom přidejte cizrnu a opět mixujte, až vám vznikne hladká kaše. Tu smíchejte s jemně nastrouhaným celerem a jemně nakrájenou cibulkou, citrónovou šťávou a okořeňte.
Pomazánku můžete mazat na chleba, pečivo nebo omelety.
Jarmila Hokrová, výživový poradce
Líbil se vám článek? Tak mu dejte „lajk“ nahoře nad obrázkem.
Čtěte také:
Chcete zhubnout? Snídejte!
Celer místo brambor
Proč jíst podle ročních období
Nejnovější komentáře