Nemáte rádi celer?

Nemáte rádi celer? Dobře, nemusíte ho jíst. Je spousta jiné zeleniny. Ale proč vlastně nejíte celer? Máte na něj alergii? NE? Tak proč ho nejíte?

Možná nějaká špatná zkušenost z minulosti. Možná jste se zakousli do kusu starého, hořkého celeru, nebo vám někdo dal k jídlu celer, který nebyl dobře připravený. A vy jste si řekli „tohle už nikdy ne!“

Jenže i u celeru platí, že ty nejchutnější bulvy jsou mladé a šťavnaté. A upravit ho kulinářsky tak, aby jeho výrazná chuť nebyla dominantní, ale doplňovala se s dalšími ingrediencemi, vlastně není žádná věda.

Víte, o co všechno se připravujete, když nejíte celer? Je to rostlina, která obsahuje významné množství nejrůznějších zdraví prospěšných látek. V minulosti ho babky kořenářky používaly k léčení bolavých kloubů, proti mykózám a na podporu trávení. A dodnes se o něm ví, že podporuje mužnost.

Jeho výraznou chuť způsobují vzácné éterické oleje, které rostlině slouží proti ataku plísní a bakterií. A stejné účinky mají tyto oleje na sliznicích v našich ústech i v celém trávicím traktu. Potlačuje infekce i v ledvinách a močových cestách. Jestliže nejíte celer, odepíráte svému tělu příjem důležitých látek, které jiná zelenina nemá. Ochuzujete se o spoustu vitamínů a minerálů, silic, éterických olejů a dalších fytonutrientů.

Pokud nemáte alergii a celer, připravte si jídlo, do kterého celer v nějaké podobě přidáte. Nastrouhejte ho trochu do salátu, dejte ho do základu polévky, připravte si zeleninovou pomazánku, a kousek celeru do ní přidejte. Použijte místo bulvy řapíkatý celer, ten je jemnější a jeho chuť pro vás možná bud příjemnější. Prostě to vyzkoušejte.

Nedopusťte, aby vás ovládal vybíravý jazyk. Ukažte mu, že pánem jste tu vy.  

Tato pomazánka je jemná, chutná výborně a přitom je úžasně zdravá. A ještě k tomu i levná! Vyzkoušejte ji.

Cizrnová pomazánka s celerem:

  • 200 g vařené cizrny (můžete použít i konzervovanou)
  • 200 g celerové bulvy
  • 1 malá cibule
  • 3 líce bílého jogurtu
  • 1 lžíce lněného oleje
  • Sůl, pepř
  • Šťáva z půlky citrónu

Do mixeru dejte bílý jogurt a lněný olej. Mixujte, až vznikne našlehaná pěna – minimálně 3 minuty. Potom přidejte cizrnu a opět mixujte, až vám vznikne hladká kaše. Tu smíchejte s jemně nastrouhaným celerem a jemně nakrájenou cibulkou, citrónovou šťávou a okořeňte.

Pomazánku můžete mazat na chleba, pečivo nebo omelety.

 Jarmila Hokrová, výživový poradce

Líbil se vám článek? Tak mu dejte „lajk“ nahoře nad obrázkem.

Čtěte také:
Chcete zhubnout? Snídejte!
Celer místo brambor
Proč jíst podle ročních období

 

Napište mi

 

zpět na blog2