Mám ráda čokoládu. A vy, taky vám chutná?

Čokoláda a Vánoce patří k sobě.  Její výraznou, nezaměnitelnou vůni a chuť mám s Vánocemi a ozdobeným stromečkem už navždy spojenou.

Když jsem byla dítě, tak náš vánoční strom sahal vždycky až do stropu. A byl ozdobený nejen skleněnými ozdobami, ale také čokoládovými figurkami. A stále si pamatuji ten příjemný pocit, když jsem z pichlavého stromu utrhla čokoládové cukroví, rozbalila barevný obal a dala si čokoládu na jazyk.

Samozřejmě, že Vánoce nebylo jediné období, kdy jsme dostali čokoládu, ale o Vánocích ze stromečku prostě chutnala jinak.

Jak vlastně čokoláda chutná? Je sladká a hořká zároveň. Někdy sametově jemná, jindy naopak drsná a dráždivá. Čokoláda obsahuje látky, které nám dovedou vyvolat dobrou náladu, uvolnění a pocit štěstí. Snižují deprese, strach, úzkost a pomáhají nám v soustředění. Právě proto nám čokoláda tolik chutná.

Kakaové boby obsahují hořčík, mangan, měď, zinek i železo. A také zajímavé množství antioxidantů, díky tomu je vědci označili za superpotravinu. Do Evropy se kakao dostalo díky objevným cestám Krištofa Kolumba a v době rokoka byl čokoládový nápoj velice oblíbený. Dopřávali si ho však jen ti nejbohatší. Říkalo se mu nápoj bohů.

Ovšem pozor, není čokoláda jako čokoláda. Pozitivní vliv na naši psychiku a zdraví má pouze čokoláda kvalitní. To je taková, která obsahuje vysoké procento kakaového prášku. Musí obsahovat kakaové máslo a žádné rostlinné tuky. Kvalitní čokoláda voní kakaem, má hedvábný lesk a rozplývá se na jazyku. Je tvrdá a při lámání křupne.

Pozor tedy na výrobky, které čokoládu připomínají, mají s ní však jen málo společného. Na rozdíl od pravé čokolády obsahují velice malý podíl kakaového prášku a téměř žádné kakaové máslo. Je to v podstatě obarvený a oslazený ztužený rostlinný tuk. Takováto hmota je používána k různým polevám, přidává se do pečiva nebo do zmrzliny. Vyrábějí se z ní levné tabulkové čokolády a také čokoládové figurky.

Díky vysokému obsahu tuku a cukru je čokoláda vysoce kalorická. Chceme-li si udržet svou váhu, nebo dokonce zhubnout, rozhodně bychom to s pojídáním čokolády neměli přehánět. A určitě bychom si ji neměli dávat večer. Jednak kvůli vysokému množství kalorií, ale také proto, že obsahuje kofein a další stimulující látky. Působí podobně jako káva a tak u některých lidí může vyvolat nespavost.

 Jarmila Hokrová, výživový poradce

 Líbil se vám článek, dejte mu lajk 😉

 

 

 

Čtěte také:
Miluji meruňky
Sacharidy, sladké a zrádné
Celer místo brambor

zpět na blog2