Krásné velikonoce

Dnes je první jarní den a blíží se Velikonoce. Den se prodlužuje, sluníčko začíná více hřát. Už bude zase krásně :-).

Mám ráda velikonoce, všechno se obnovuje, cítím příval nové energie. Jak jste na tom vy, také se těšíte na svátky jara? A dodržujete nějaké velikonoční zvyky?

Možná se chystáte péct velikonočního beránka. Loni jsem tu uveřejnila recept na velikonočního beránka z cuketového těsta. Sice je v něm olej a cukr, ale protože obsahuje také vlákninu a minerální látky, je přeci jen o trochu zdravější.  Jenže z nějakého, mě neznámého důvodu, se nedal sdílet. A tak vám ho sem letos dám ještě jednou. Jednak abyste si ho připomněli a také abyste ho mohli sdílet dál. 

Budete potřebovat:

  • 2 hrnky jemně nastrouhané cukety
  • 3 vejce
  • ¾ hrnku cukru – použijte hnědý, nerafinovaný. Část cukru můžete nahradit medem.
  • ¾ hrnku kvalitního oleje
  • 3 hrnky polohrubé mouky – část můžete nahradit celozrnnou nebo špaldovou moukou
  • Špetka soli
  • Sekané mandle
  • Sušené ovoce – co vám chutná
  • Vanilka, nebo vanilkové aroma
  • 1 lžička prášku do pečiva

Postup:

Nejdříve nastrouhejte na jemném struhadle oloupanou cuketu. Plné 2 hrnky. Do mísy dejte cuketu i se šťávou, kterou pustila, klepněte vejce, přidejte olej, cukr, případně i med a rozmíchejte. Pak přidejte mouku, prášek do pečiva,  špetku soli, sekané mandle, nakrájené sušené ovoce podle vlastní chuti a můžete přidat i semínka z vanilky. Vše promíchejte, až vznikne hladké těsto. Přelijte ho do formy na beránka, kterou jste vymazali máslem a vysypali moukou. Pokud použijete silikonovou formu, vymazávat nemusíte. Pečte v troubě vyhřáté na 170 st.C asi 45 minut. Záleží na velikosti formy.

Upečeného beránka můžete lehce pocukrovat nebo poprášit kakaem a ozdobit mašličkou. Očička udělejte z hrozinek, mandlí nebo kousku sušeného ovoce. A máte hotovo.

Množství stačí na velkou formu. Jestli máte formu malou, použijte jednoduše menší hrnky a množství ostatních přísad si přizpůsobte. A nebo zbytek těsta upečte např. ve formě na muffiny.

Přeji vám dobrou chuť a užijte si krásné velikonoční svátky.

A až budete chtít po svátcích zhubnout, tak využijte konzultaci se mnou. Pro vás, čtenáře mého blogu, stále za mimořádně výhodných podmínek.

Jarmila Hokrová, výživový poradce

Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte.

 

Čtěte také:
Celer místo brambor
Sacharidy, sladké a zrádné
Jahodové potěšení

zpět na blog2

 

Nejste si jistí, že je vaše strava dostatečně pestrá a že obsahuje všechny živiny, které váš organismus potřebuje? Spolehněte se na doplňky stravy značky Nutrilite. Nabízejí jednoduchou a přesto účinnou podporu, neboť odstraňují nedostatky ve výživě.

Výživové trio Nutrilite