Kouzlo zeleného talíře

Novoroční předsevzetí a jak ho splnit, to je žhavé téma. Předsevzetí o zhubnutí si na začátku roku dává téměř třetina lidí.  Jenže ne vždy se ho podaří splnit.

Jak na to, aby to nebolelo, aby se to dalo zvládnout a aby to fungovalo? Jedna z osvědčených rad zní – Zmenšete porce, které si dáváte na talíř.

Řekne se to jednoduše, ale jak to zvládnout, když vidíte, jak málo by vám mělo stačit a navíc pan žaludek stále křičí, že má hlad?

  • Dávejte si jídlo na menší talíř.
    Tohle skutečně funguje. Často totiž jíme víc, než kolik potřebujeme. A na menší talíř se zkrátka vejde méně jídla. Navíc jíme i očima a s menším talířem váš mozek dostane informaci, že jídla je na talíři dostatek.
  • Menší přílohu doplňte zeleninou.
    Zelenina má mnohem méně energie, ale obsahuje vlákninu a nezbytné živiny, které naše tělo potřebuje.  Porce zeleniny vás navíc zasytí, pan žaludek bude spokojený a vaše strava bude rozmanitější.
  • Používejte zelený talíř.
    Zdá se vám tahle rada divná? Proč by měl být talíř, na který si dáváte jídlo zelený? Souvisí to s naším vnímáním reality. Když už jsme přesvědčili žaludek, že mu stačí menší porce, je třeba také přesvědčit oči a mozek. A na zeleném talíři budou menší porce sacharidových příloh, které mají většinou světlou barvu (rýže, brambory, těstoviny i knedlíky), vypadat mnohem větší. Naopak zelená zelenina, např. zelené fazolky, brokolice, kapusta a další, budou se zelenou barvou talíře splývat a vy si podvědomě naložíte větší porci.

Pokud tato pravidla do denního režimu zařadíte, bude vaše výživa i díky menšímu zelenému talíři, pestřejší a zdravější. Nenásilně zařadíte do jídelníčku více zeleniny a tím i více nezbytných živin. Zároveň snížíte příjem prázdných kalorií.

Přeji vám úspěch při plnění novoročního předsevzetí.

Jarmila Hokrová, výživový poradce

 Líbil se vám článek? Tak mu dejte „lajk“ nahoře nad obrázkem.

K hubnutí patří pohyb
Recepty na zelenou zeleninu
Hubněte ve spánku

zpět na blog2