Býváte někdy unavení a ani vlastně nevíte proč? Spíte dobře, v práci ani v osobním životě nejsou žádné stresové situace a přesto se necítíte dobře.Takto se mohou projevovat příznaky nedostatku vitamínů a minerálů. Co s tím? Jednoduše je doplňte, bude vám určitě lépe.
Anebo možná víte, proč se cítíte bídně. Máte stres v práci i doma, vše se na vás valí a už vás to zmáhá. I tady vám vitamíny a minrály mohou pomoct. Stresové situace za vás sice nevyřeší, ale budete se lépe cítit, bude vám to lépe myslet a vše zkrátka snáze zvládnete. Stres totiž vyčerpává organismus o vitamíny skupiny B, o hořčík a o řadu dalších látek. A ty je třeba dodat.
Můžete to udělat s pomocí kvalitních doplňků stravy, ale rozhodně přidejte více vitamínů i na svůj talíř. Jednoduše to můžete udělat tak, že si pořídíte továrnu na vitamíny.
Jak to udělat? Začněte klíčit semena a vitamíny, minerály i enzymy si jednoduše vypěstujte. Je to snadné a ani si nemusíte na klíčení pořizovat speciální nádoby na několik stovek. Stačí vám širší zavařovací sklenice nebo obyčejná PET lahev, čistý kapesník a gumička. A samozřejmě semínka, která budete klíčit.
Na klíčení v lahvi se hodí např. čočka, hrách, cizrna a fazole mungo (zelené) a fazole adzuki (červené). Postup klíčení je jednoduchý. Semínka nasypte do zavařovací sklenice, dejte tam jen nízkou vrstvu, tak dva centimetry. Nebojte, klíčků budete mít dost.
Semena zalijte vodou, tak aby byla potopená a nechte je namočená přes noc. Pak vodu slijete přes sítko, propláchněte a ještě jednou slijte tak, aby všechna vody odtekla. Sklenici přikryjte čistým plátěným kapesníkem a přetáhněte přes něj gumičku. Dejte na tmavé místo. Semena každý den dvakrát propláchněte, aby se na nich neusadila plíseň. Všechno ostatní udělají semínka sama, budou klíčit a za dva nebo tři dny již je můžete konzumovat.
Mladé klíčky můžete přidat do salátů, do pomazánek, můžete je přidat do polévky nebo je jen přelít jogurtovým dresinkem a přikusovat k nim třeba dobrý sýr. Můžete také vyzkoušet následující recept.
Sýrová omeleta s pórkem a klíčky uvnitř i na povrchu
Suroviny na 1 porci: 2 vejce, 25 g Eidamu, 100 g pórku, trochu oleje, 2 lžíce sušených pšeničných klíčků, hrst čerstvých klíčků z fazolí mungo (nebo jiných), trochu soli, oregano, pepř, celozrnný chléb.
Příprava
Na troše oleje osmahněte očištěný a nakrájený pórek. Osolte, opepřete a ochuťte oreganem. Přihoďte trochu čerstvých klíčků a směs přendejte stranou na misku. Na omeletu nastrouhejte na hrubém struhadle sýr. Rozklepněte vejce a vidličkou je rozkvedlejte. Vmícháme 2 lžíce sušených pšeničných klíčků a nastrouhaný sýr, trošku osolte. Vlijte na pánev, na které jste připravovali pórek a opečte z obou stran. Na hotovou omeletu rozložte hotový pórek, omeletu přehněte a přendejte na talíř. Posypejte zbylými čerstvými klíčky. Podávejte s krajíčkem celozrnného chleba.
Nutriční hodnoty (na porci): 422 kcal, 17 g tuky, 31 g bílkoviny, 36 g sacharidy, 10 g vláknina
Vlastnosti receptu: V tomto receptu jsem použila hned dvoje různé klíčky. Ty čerstvé, které si můžete sami vypěstovat a také sušené. Sušené pšeničné klíčky se dají koupit v prodejnách zdravé výživy a občas je mají i v běžných obchodech. Energetický vliv klíčků je minimální, ale obsahují značné množství vitamínů, enzymů i esenciálních tuků. V předjaří, kdy je náš organismus vyčerpaný po dlouhé zimě, pomohou dodat chybějící látky. Recept obsahuje vyvážené množství bílkovin i sacharidů a celých 10 g vlákniny. A to je skvělé.
Přijďte se poradit, jak zlepšit váš jídelníček i životní styl. Má online poradna je pro vás otevřená. Stačí se objednat telefonicky na číslo 777151594 nebo e-mailem. První konzultace je zdarma.
Přeji vám dobrou chuť a pevné zdraví. Jarmila Hokrová, výživový poradce
Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte ho. Děkuji.
Čtěte také:
Vitamíny pro ženy
5 chutí, 5 vůní, 5 barev
Zelenina z troubny
Klíčky jsou skvělé, nechávám klíčit luštěniny často. Ale pro jistotu užívám ještě doplnky stravy Nutrilite.