Mamka, nebo profesionální kuchař?
Mám ráda pořady o vaření, hlavně ty, ve kterých vaří profesionální kuchaři. Dobře se na to dívá, když někdo jiný pracuje :-).
Občas se něco i naučím. Například jsem se naučila používat velký kuchařský nůž. Okoukala jsem, jak ho profíci drží a jaké pohyby s ním dělají. Chvíli jsem trénovala a naučila jsem se to. Teď už bych cibuli s tím „malým pižlátkem“, které jsem používala dříve, nenakrájela. Je to fajn, učit se od mistrů.
Když profesionální kuchař skutečně umí vařit, je to radost. Ale co doma, je nutné, abyste vařila jako profík? Rozhodně ne. Je velký rozdíl mezi vařením v restauraci a vařením doma. A nejen v množství připravovaných porcí.
Kuchař v restauraci vaří stále dokola několik stejných jídel. A jeho mistrovství je v tom, že jeho jídlo je vždy stejné. Chutná stejně dnes, jako před půl rokem a bude stejně chutnat i za rok. Zkuste takhle vařit doma, to by se rodině hodně rychle přejedlo.
My, mámy od rodin, musíme vařit jinak. Kouzlo našeho vaření je v tom, že vždy dokážeme vykouzlit chutné jídlo z toho, co je doma. A že kromě jídla, které patří mezi rodinné klenoty, jako je např. svíčková (ta musí být vždy stejná), uvaříme pokaždé trochu jinak. Použijeme jiné bylinky, něco nahradíme něčím, a ejhle, je to nový recept, nové jídlo. A je to dobré.
To je kouzlo domácího vaření. Kreativita, to je naše zbraň.
Tak kdo u vás doma vyhraje? Najíte se raději v restauraci, nebo si pochutnáte na tom, co si uvaříte doma?
Docházejí vám nápady na jednoduchá, rychlá a zdravá jídla? Objednejte se na konzultaci, pro vás, čtenáře mého blogu mám speciální akci.
Jarmila Hokrová, výživový poradce
Líbil se vám článek? Tak ho prosím sdílejte na Facebooku.
Čtěte také:
Smoothie nemusí být jen zelené
Kouzlo zeleného talíře
Šokující odhalení