Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase.

To říká české přísloví. A co vy, jíte ryby a jaké? Mořské nebo sladkovodní?
Napište mi, váš názor mě zajímá.

Je škoda, že ryb jíme tak málo. Průměrná roční spotřeba ryb je u nás 5 kg na osobu a z toho na sladkovodní ryby připadá pouhý 1 kg.

Přitom rybí maso je velice zdravé. Obsahuje značné množství bílkovin, ale jen minimum cholesterolu. Navíc je dobře stravitelné, takže rybu si můžeme dát jako ideální večeři. A pokud chcete zhubnout, tak byste měli jíst ryby minimálně 3x týdně

Jedním z důvodů, proč lidé jedí málo ryb je pravděpodobně skutečnost, že obsahují drobné kosti. Všechno ale záleží na úpravě. Dobře připravený rybí filet obsahuje jen velice málo kostí. Jak vykostit kapra jsem vám ukázala v jednom z minulých článků. Můžete si ho připomenout.

Rybí tuk a to i ze sladkovodních ryb, je zdrojem omega 3 (EPA a DHA) mastných kyselin, které chrání náš organismus před záněty a vznikem srdečních a cévních onemocnění.  Proto by se kvalitní ryba, ať mořská, nebo sladkovodní, měla na našem talíři objevit minimálně 2x týdně. Tím bychom alespoň částečně doplnily esenciální mastné kyseliny, které tolik potřebujeme. Rybí maso má také nízkou kalorickou hodnotu, ovšem pouze, pokud ho neobalíte v trojobalu.

Říkáte, že nevíte jak rybu připravit? Mám pro vás recept.

Treska na srbský způsob

Jednoduchá příprava tresky. Můžete však použít i jinou rybu, např. kapra, bude stejně dobrý.

Na 2 porce potřebujete     

  • Treska filé – 300 g
  • Citronová šťáva – 20 ml
  • Paprika, červená, připravená – 100 g
  • Paprika sladká, mletá – 5 g
  • Rajče – 100 g
  • Pepř, černý – trochu
  • Cibule – 40 g
  • Sůl – trochu
  • Stroužek česneku – 3 kus
  • Brambory – 300 g
  • Slunečnicový olej – 2 lžíce
  • Pórek, očištěný – 200 g

Postup přípravy

Porce ryby zakápneme citrónovou šťávou, osolíme a posypeme mletou červenou paprikou. Do zapékací mísy dáme lžíci oleje a nakrájenou cibuli, na ní vložíme porce ryby. Rybu posypeme směsí nadrobno nakrájeného česneku, nakrájených paprik a rajčat. Zeleninu ještě osolíme a opepříme. Zapékáme zvolna ve vyhřáté troubě asi 40 minut.
Mezi tím uvaříme brambory, rozšťoucháme je a smícháme s pórkem, který jsme očistili, nakrájeli na kousky a podusili na oleji.

   Výživová hodnota na porci  

  • 400 kcal
  • 15 gtuky
  • 36 gbílkoviny
  • 30 gsacharidy
  • 6 gvláknina

 Jarmila Hokrová, výživový poradce

Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte.

 

 

.

Čtěte také:
Jahodové potěšení
Proč jíst podle ročních období
Hubněte ve spánku

zpět na blog2

 

 

 

Tak jaké ryby máte raději, mořské nebo sladkovodní? Napište mi to, váš názor mě zajímá. 

arrow