Tak to jsem to schytala a hned po prvním článku. Donesly se ke mně nespokojené hlasy: „ Výživová poradkyně doporučuje uzené maso? No to snad ne, vždyť to je nezdravé!“ Ano, máte pravdu, uzené maso nepatří mezi zdravé potraviny, ale přesto ho jíme.
Jsem toho názoru, že pokud chcete začít jíst zdravěji, není nutné začít s radikálními změnami. Lepší je naučit se jídlo poskládat tak, aby ve výsledku fungovalo ve váš prospěch. Ano, uzené maso není nejzdravější a určitě bychom ho neměli jíst příliš často. Ale když si občas dáte plátek kvalitního libového uzeného masa, nemusí to být žádná tragédie, když budete vědět, s čím ho zkombinovat. A pokud si ho dáte s čočkou a kvašeným zelím, jako to bylo v receptu minulý týden, stane se několik zajímavých věcí. Vláknina z čočky a kvašené zelí, které má vyšší obsah některých vitamínů a také řadu enzymů, nám pomohou zbavit organismus zbytkových metabolických látek, které tělo nepotřebuje.
A o to právě jde. O kombinaci potravin. Pokud se naučíte správně kombinovat jednotlivé potraviny, získáte mnohem zdravější jídlo, které se nemusí tolik lišit od toho, na co jste zvyklí. Dnes vám dám opět recept a čočku, ale v takové podobě, která snad už nikoho nepopudí.
Salát z čočky a vajec. Na 1 porci potřebujete:
- 50g čočky
- stroužek česneku
- bobkový list
- šalvěj
- kyselou okurku
- cibuli
- 1 vejce
- sůl a pepř
- jogurt
- olivový olej
- vinný ocet
Příprava: Čočku propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte alespoň hodinu namočit. Potom vodu slijte a dejte novou. Přidejte stroužek česneku, bobkový list, může být i šalvěj. Uvařte do měkka – ne na kaši. Přebytečnou vodu slijte a nechte vychladnout.
Nakrájejte najemno cibulku, kyselou okurku a vařené vajíčko. Pokud máte v ledničce ještě nějakou jinou zeleninu, klidně ji do salátu přidejte. Vše smíchejte s čočkou, okořeňte a zalijte směsí jogurtu, do které přidáte olivový olej a vinný ocet. Nakonec dochuťte solí a pepřem.
Nutriční hodnoty: 386 kcal, 16g tuků, 23g bílkovin, 34g sacharidů, 10g vlákniny.
Vlastnosti receptu: Čočka a vejce jsou potraviny plné bílkovin. Recept obsahuje nižší množství sacharidů, které mají nízkým GI. Pro větší jedlíky a pro ty, kteří mají vyšší fyzickou zátěž, je samozřejmě možné doplnit salát plátkem kváskového chleba z žitné mouky.
Tento salát si můžete připravit den předem a vzít si sebou do práce. Je to skvělé jídlo do krabičky.
Jarmila Hokrová, výživový poradce
Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte.
Čtěte také:
Muž, který umí vařit
Chcete zhubnout? Snídejte
Sluneční vitamín