Je lepek strašákem?

Už jste slyšeli, že byste neměli jíst lepek? Tenhle názor slýchám docela často. Jak to tedy je? Můžeme jíst lepek, nebo se mu máme raději systematicky vyhýbat?

Samozřejmě, pokud máte diagnostikovanou celiakii nebo jste na lepek alergičtí, je to jednoznačné, lepek do vašeho jídelníčku rozhodně nepatří. Ale co ti zdraví, mají si na lepek dávat pozor?

Řeknu vám to jasně, je to zbytečné. Zdravému člověku lepek neublíží.  Lepek samotný není strašákem, to, co nám škodí je nevyvážený jídelníček. Pokud jíte běžně denně 6 a více porcí bílého pečiva, knedlíků nebo těstovin, prostě jídel připravených z bílé mouky, vašemu zdraví to prospívat nebude.

Jenže za to nemůže jen lepek, ale příliš velké množství jednoduchých sacharidů. A pokud to ještě proložíte sladkými koláči nebo sušenkami, je to jasné, příčinou zdravotních obtíží není lepek, ale vysoké množství jednoduchých sacharidů.

Jenže každý z nás má občas (někdy i častěji) chuť na něco sladkého, a odolat je tak těžké. Zvláště v této době, kdy se zkracuje den, venku je zima a pochmurno, přichází častěji chuť na něco sladkého, co nás potěší a zvedne náladu.

A tak tu mám pro vás recept na jablečný koláč. Jablíčka se skořicí k podzimu patří, a když z nich upečete koláč z pohankové mouky, uspokojíte své chutě a váš jídelníček bude zase trochu pestřejší.

Jablečný koláč z pohankové mouky

Suroviny  na 8 porcí (koláčová forma):

300 g jablek, 150 g jemné pohankové mouky, 200 ml mléka, 1 vejce, 50 g jáhlových vloček, 50 g rozinek, 20 g lněných semínek, 50 g medu, ½ prášku do pečiva, lžičku mleté skořice a nasekané vlašské ořechy na posypání.

Příprava:

Nejprve v míse smíchejte suché přísady, tedy pohankovou mouku, jáhlové vločky, rozinky, semínka, skořici a prášek do pečiva. Pak přidejte mléko, vejce, med a nastrouhaná jablka, ze kterých před tím vymačkejte šťávu. Všechno pořádně promíchejte.

Připravte si koláčovou formu s nepřilnavým povrchem. Těsto do ní nalijte, uhlaďte a posypejte sekanými vlašskými ořechy. Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 st.C. Pečte asi 30 minut.

Nutriční hodnoty  (na 1 porci):

205 kcal, 5 g tuků, 5 g bílkovin, 35 g sacharidů, 3 g vlákniny.

Vlastnosti receptu:

Tahle sladká dobrota není úplně bez lepku, protože jsme použili jáhlové vločky, pokud jste celiatik, tak tenhle koláč pro vás nebude.

Celkový obsah sacharidů je vyšší, jsou to však sacharidy komplexní, se středním glykemickým indexem. Jak jste si všimli, nepřidávali jsme žádný tuk, těch 5 g tuků pochází ze semínek a ořechů, převažují  tedy omega 3 kyseliny. Protože jsme použili jemnou pohankovou mouku, je obsah vlákniny jen 3 gramy, ale i to se počítá.

Uvědomte si však, že kalorická nálož jedné porce odpovídá jednomu menšímu jídlu, tak si dejte pozor, abyste těch kousků najednou nesnědli moc.

Chcete zhubnout nebo přibrat, nebo máte nějaké zdravotní problémy a víte, že lepší strava by vám pomohla? Co pro vás mohu udělat?  Rozeberu váš jídelníček, sestavím vám individuální výživový plán a povedu vás při změně stravovacích návyků. Mohu vám nabídnout také speciální vyšetření analýzy prvků v organismu nebo genetický test, který odhalí, jak váš organismus reaguje na různé živiny i na fyzickou zátěž. Objednejte se na online konzultaci. Ta první bude ZDARMA.

Přeji vám dobrou chuť a pevné zdraví.                                        Jarmila Hokrová, výživový poradce

 

Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte.

 

 

Čtěte také:

Kdo jí ryby v každém čase, ...

Chcete zhubnout? Snídejte!
5 chutí, 5 barev, 5 vůní