Jaro je nejlepší doba k účinné detoxikaci. Nelekejte se, nechci vás nutit k několika dennímu půstu, ani k radikální očistě jater a žlučníku. Existují i jiné možnosti, jak tělo zbavit toxinů, které si přes zimu nastřádalo. Stačí využít potraviny, které se nabízejí. Je to především jarní zelenina. Skvělé jsou různé druhy listových salátů, ředkvičky, kedlubny, vodnice nebo jarní cibulka. Využijte také různé klíčky luštěnin nebo semen, o kterých jsem psala v předešlých článcích. A rozhodně nezapomeňte na bylinky, které již rostou.
Že se v bylinkách nevyznáte a nevíte, kde je vzít? Určitě znáte kopřivu a pampelišku, poznáte sedmikrásky nebo jitrocel, možná také bršlici kozí nohu nebo ptačinec žabinec. Právě toho jsou teď na jaře plné zahrádky. Libuje si totiž v dobře vyživených půdách. Jenže on dokáže ty živiny ze země přeměnit na živiny, které pomohou i nám.
Všechny tyto rostliny vnímáme jako plevel, ale zároveň jsou to důležité léčivky, které naši předkové hojně využívali. A teď na jaře mají největší sílu. Obsahují vitamíny, minerály a enzymy. Dodají tělu více těchto potřebných látek a umožní nastartovat očistné procesy. Stačí je přidat do salátů nebo jako posypku na polévku. Svou chutí vás nejspíš neohromí, ale zato vaši stravu obohatí o řadu důležitých látek.
A pokud se vám nechce ohýbat se pro bylinky, pak se budete muset spokojit s těmi, které nám nabízí supermarkety. Není to sice „to pravé ořechové“, ale stále lepší, než nic. Využít můžete např. nať petržele, bazalku, meduňku, pažitku nebo kopr. A všechny tyto bylinky můžete použít najedou do bylinkové pomazánky.
Jarní bylinková pomazánka
Suroviny na 250 g pomazánky: 50 g pomazánkového másla, 2 až 3 lžíce bílého jogurtu, 100 g sýra žervé, špetka soli, svazek čerstvých bylinek – asi 50 g.
Příprava: Bylinky – například petrželku, bazalku, meduňku, kopr, pažitku – omyjte, osušte a nakrájejte na jemno. V míse našlehejte pomazánkové máslo, žervé a podle potřeby přidejte jogurt a trochu soli. Do našlehané směsi přidejte nakrájené bylinky. Nechte vychladit. Podávejte s celozrnným pečivem.
Nutriční hodnoty na porci, včetně celozrnného pečiva: 211 kcal, 8 g tuk, 7 g bílkoviny, 28 g sacharidů a 4 g vlákniny.
Vlastnosti receptu: Na porci je počítáno 50 g pomazánky a 1 ks celozrnného pečiva. Pomazánka je voňavá a plná jarní síly. Toto jídlo můžete mít jako snídani, nebo svačinu. Vhodná je i pro děti. A když uvedené bylinky doplníte ještě nějakým tím „plevelem“, bude to další bonus pro vás.
Vše, co sníte a vypijete, ovlivňuje vaši náladu, vitalitu i zdraví. Jarní očista je způsob, jak se zbavit únavy, získat více energie a mít lepší náladu. Jestli chcete s jarní očistou začít, ale nejste si jistí, že to sami zvládnete, napište si o konzultaci zdarma. Pomohu vám s tím.
Přeji vám dobrou chuť a pevné zdraví. Jarmila Hokrová, výživový poradce
Čtěte také:
Green smoothie – kouzelný zelený nápoj
Jak vyzrát na jarní únavu
Je detoxikace jen móda?
Nejste si jistí, že je vaše strava dostatečně pestrá a že obsahuje vše, které váš organismus potřebuje? Pak se spolehněte na základní výživové trio o Nutrilite.
Nejnovější komentáře