Jak vyzrát na jarní únavu

Padla na vás jarní únava? Nejste v tom sami. Je to poměrně častý jev. Proč se to stává? Nedostatek světla a slunce, chlad, málo aktivního pohybu a nedostatek vitamínů. Díky tomu dochází k fyzickému i duševnímu vyčerpání. Navíc letos jaro přišlo rychle a tak jste na příval jarní energie možná nebyly připravené.

Ale nebojte se, organismus se dá nastartovat celkem rychle. Zkuste několik metod, které vám pomohou.

  1. Choďte ven a využívejte každý slunný den k procházce a lehkému sportování venku.
  2. Otužujte se. Každou koupel zakončete chladnější sprchou.
  3. Upravte jídelníček, vyhýbejte se tučnému a sladkostem a přidejte si do jídelníčku zeleninu.
  4. Pravděpodobně vám také pomůže doplněk stravy s antioxidanty a vitamínem D.

Aby pro vás byla změna jídelníčku snazší, mám pro vás 2 jednoduché zeleninové recepty.

Salát z brokolice s nivou

  • Brokolice – 300 g
  • Niva – 150 g
  • Sůl, pepř, citrónová šťáva, bylinky, trocha oleje

Brokolici rozebereme na růžičky, košťál očistíme a nakrájíme na větší kousky. Připravenou brokolici vaříme v páře asi 5 min a pak rychle schladíme. Ideální způsob je vhodit ji do hrnce s ledovou vodou. Zůstane křupavá a zachová si svěží barvu. A jak už jistě víte, barva rostlin obsahuje pfytonutrienty, tedy látky, které jsou opravdu hodně zdravé. A díky prudkému zchlazení se nezničí.
Z takto upravené brokolice si připravíme jednoduše salát. Smícháme ji s nastrouhanou Nivou, osolíme, můžeme přidat pepř a bylinky, např. oregano a zakápneme citrónovou šťávou a olejem.  A je to. S kouskem celozrnného chleba je to skvělá svačina.

Krémová pórková polévka

  • Pórek – 300 g
  • Brambory – 200 g
  • Máslo – 20 g
  • Vývar z kostí
  • smetana na vaření 10% – 100 ml
  • sůl, pepř, oregano

U tohoto receptu je důležité, mít kvalitní vývar z kostí nebo masa, který se vařil s kořenovou zeleninou pěkně pomalu několik hodin. Já vím, že tohle může být náročné, ale když vařím vývar, udělám ho vždycky víc a co nespotřebuji, dám do mrazáku. Tak ho mám vždy k dispozici.
Do vývaru dejte nakrájené brambory a vařte asi 10 min. Mezi tím si očistěte pórek, nakrájejte na kolečka a osmahněte na másle. To zvýrazní jeho chuť a vůni a polévka bude výborná. Osmahnutý pórek přidejte do vývaru a společně vařte ještě asi 10 min. Poté polévku rozmixujte na jemný krém. Dochuťte solí a kořením a ještě chvilku vařte, aby se chutě spojily. Nakonec přidejte trochu smetany.

Přeji vám dobrou chuť a spoustu energie.

 Jarmila Hokrová, výživový poradce

Líbí se vám článek? Dejte mu „lajk“ nahoře, nad obrázkem.

Brouzdáte na Facebooku? Přihlaste se odběru aktualit na mé FB stránce.Bez názvu

 

Čtěte také:
Kdo vaří líp, mamka nebo šéfkuchař?
Celer místo brambor
Recepty na zelenou zeleninu

zpět na blog2