Jak podpořit imunitu

V zimním období je náš imunitní systém vystaven větší zátěži. Dny jsou krátké a slunce svítí velice málo, a tak klesá množství vitamínu D v organismu. Také výběr potravin s dostatečným množstvím vitamínů a fytonutrientů je menší. Proto tělu chybí řada důležitých ochranných látek.

Zároveň býváme vystaveni vyšší míře stresu. V práci se snažíme splnit roční plán, stihnout uzávěrku a vůbec dodělat to, co jsme nestihli. Ve škole je zkouškové období před prvním pololetím a to také vyvolává více stresu. Stres organismus vyčerpává a tak jeho obranyschopnost výrazně klesá. Chřipky, angíny, nachlazení a únava proto trápí většinu lidí.

Jak s tím bojovat? Pokud na sobě cítíte příznaky oslabené imunity, omezte příjem jednoduchých sacharidů. Vyhýbejte se sladkým potravinám i nápojům. Jednoduché sacharidy totiž nepříznivě ovlivňují složení bakterií ve střevech. Přátelské bakterie, které naši imunitu posilují tak slábnou a nemohou pro nás dobře pracovat.

Místo bílého pečiva si dejte raději pečivo celozrnné. Knedlíky a těstoviny vyměňte za luštěniny. A jezte více zeleniny. Tyto potraviny jsou bohaté na vlákninu a tu právě přátelské bakterie potřebují.

Svou imunitu posílíte i tak, že ji přimějete pracovat. Právě proto se doporučuje saunování nebo sprchování studenou vodou.

Imunitní systém můžete podpořit také cíleným užíváním vitamínů a minerálů. Důležité jsou vitamíny C, A a D a minerály zinek a selen. Nezapomínejte ani na omega 3 mastné kyseliny. Je však třeba vědět, v jakých kombinacích, kolik, jak často a jak dlouho tyto doplňky užívat. Pokud si tím nejste jistí, pomohu vám sestavit váš cílený suplementační program.

Skvělou zeleninou na podporu imunity je cibule. Obsahuje silice, které mají antibakteriální a protiplísňové účinky. Víte, že si z ní můžete udělat salát? Už jsem o tom před 2 lety psala, ale možná, že jste na něj již zapomněli.

Salát z cibule

Potřebujete: 2 – 3 střední cibule, 2 řapíky celeru, mrkev, olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř.

Příprava: Očištěnou cibuli nakrájejte na plátky a spařte horkou vodou.  Spařenou cibuli vložte do ledové vody, aby rychle vychladla. Cibule tak ztratí štiplavou chuť a naopak vynikne její sladkost. V salátové míse smíchejte olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř. Dobře našlehejte, aby vznikla emulze. Do zálivky pak přimíchejte vychlazenou cibuli, nastrouhanou mrkev a plátky řapíkatého celeru.  Nechte salát chvíli odležet, aby se spojili chutě.

Výživová hodnota na 1 porci: 74 kcal, 3 g tuky, 2 g bílkoviny, 9 g sacharidy, 4 g vláknina
Vlastnosti receptu: Jednoduchý salát, který zpestří váš jídelníček. Kromě bohatého spektra vitamínů a minerálů obsahuje také 4 g vlákniny.

 

  Jarmila Hokrová

certifikovaný poradce pro výživu a suplementaci

 

Čtěte také:
Zelené klíčky na zelený čtvrtek
Celer místo brambor
Cibulačka po česku