Jahodové potěšení

Začala sezóna jahod. První plody již zrají na našich zahrádkách i na polích osázených jahodníkem. Na tržištích a kolem silnic se objevují stánky s košíčky velkých, červených a voňavých jahod. Dejte si v tomto čase misku čerstvých jahod každý den. A nemusíte se bát, že přiberete. Naopak! Jahody jsou výborné při redukci nadváhy. Obsahují totiž téměř 90% vody a významné množství vlákniny.  I když se zdají být sladké, obsahují jen malé množství cukru a mají nízkou kalorickou hodnotu.

Jahody jsou výborné ovoce, které dozrává jako první. Jsou proto důležité pro doplnění vitamínů a minerálních látek, které nám po zimě chybí. Jsou bohatým zdrojem především draslíku a hořčíku. Obsahují také vysoké  množství vitamínu C a karoteny. Kyselina ellagová, obsažená v plodech jahod je velice silný antioxidant, který se dostává do popředí zájmu vědců. Jak se zdá, je tato látka účinná v prevenci karcinomů a onemocnění srdce a cév.

Trpíte-li častým nachlazením, dnou nebo revmatickým onemocněním, měli byste si jahody dopřávat často a ve větším množství. Protože jahody obsahují značné množství železa, měli by je jíst často i lidé, kteří trpí chudokrevností. Díky obsahu vlákniny a tříslovin jsou vhodné i k pročištění trávícího traktu a zlepšení látkové výměny. Mají mírný projímavý účinek a podporují peristaltiku střev.

Je pravda, že 100 g jahod dodá našemu tělu denní dávku vitamínu C, ale neznamená to, že nám toto množství jahod stačí. Naopak vyšší množství jahod, klidně i 400g za den, přispěje k očistě organismu. Pomohou vyrovnat poměr mezi kyselinami a zásadami a mají významný antioxidační účinek. To znamená, že likvidují volné radikály v buňkách.

Jahody je nejlepší jíst čerstvé, jen dobře opláchnuté. Můžeme je ale také upravit podle nejrůznějších receptů. Dietní a v horkých dnech osvěžující je mražená jahodová dřeň. Recept je velmi jednoduchý. Čerstvé  jahody opláchněte, rozmixujte, nepřislazujte (nebo jen lžičkou medu) a dejte zamrazit. Nevšedním dietním receptem jsou pro nás zeleninové saláty ze špenátu nebo polníčku, do kterých se přidávají čerstvé jahody. Ke snídani jsou výborné kefírové lívanečky z celozrnné pšeničné mouky s jahodovým tvarohem. A jestliže nemusíte hlídat kalorie, můžete si dopřát jahody se šlehačkou, jahodové knedlíky nebo koláče a bublaniny s jahodami.

Také se vám zbíhají sliny na ty velké, sladké, šťavnaté a zdravé jahody? Tak neváhejte a hned si jich misku dejte.

 Jarmila Hokrová, výživový poradce

Líbil se vám článek? Tak mu dejte „lajk“ nahoře, nad obrázkem.

Čtěte také:
Chcete zhubnout? Snídejte!
Hurááá jahody – napište si o recept
Taky už vaříte z dýně?

 

zpět na blog2