Dnešní doba si žádá, abychom s přípravou jídla neztráceli čas. Chceme mít všechno rychle a jednoduše. Proto saháme po instantních potravinách. Máme pocit, že jejich příprava je rychlejší.
Někdy to může být pravda, ale ne vždy. Navíc instantní potraviny jsou průmyslově nešetrně zpracovávané a při tom se ničí spousta živin. Takže ve výsledku máme sice rychlé jídlo, dostatek kalorií, ale málo živin.
Přitom existuje potravina, kterou uvaříte velice rychle, ale bohužel ji moc často nepřipravujeme. Je to pohanka. Z vlastní zkušenosti vím, že uvařit si čerstvou pohankovou kaši je stejně časově náročné, jako když jsem zkusila tu instantní.
Navíc v čerstvě uvařené pohance získáte mnohem více živin. Pohanka obsahuje řadu zajímavých látek, které v jiných potravinách nenajdeme. Především je významným zdrojem rutinu. Obsahuje také významné množství bílkovin, vlákninu a minerály. Na rozdíl od obilovin neobsahuje lepek.
Trápí vás např. křečové žíly? Pak byste měli pohanku rozhodně zařadit do svého jídelníčku. Rutin obsažený v pohance totiž posiluje stěny kapilár a zvyšuje pružnost cévních stěn. Tím napomáhá ke snížení výskytu křečových žil, trombózy, infarktu i mrtvice.
Pokud jste pohanku ještě neokusili, budete nejspíš překvapení její výraznou chutí. Ale nenechte se odradit. Světlá pohanka je jemnější, tak začněte s ní.
A jak pohanku využít v kuchyni? Pohanku můžete koupit v podobě celých zrn, lámanky, krupice nebo i pohankové mouky. Pohankovou lámanku např. není třeba vařit. Můžete si ji dát např. do jogurtu. Během chvíle nabobtná a bude příjemně křupavá. Nebo ji můžete přelít horkou vodou a během chvíle máte základ pro svou ranní kaši.
Celou pohanku je třeba vařit, ale doba varu je krátká, přibližně 5 minut. Takto uvařenou pohanku můžete smíchat s dušenou zeleninou a máte přílohu k masům. Pokud ji necháte vychladnout a přidáte syrovou zeleninu a zálivku z olivového oleje, balzamiko octa a trochy koření, máte výtečný salát.
Chcete vařit rychle a jednoduše a přitom dodávat organismu kvalitní živiny? Pak by pohanka měla rozhodně být součástí vašeho jídelníčku. Jak ještě můžete obohatit svůj jídelníček? Těch možností je spousta, jestli si právě nevíte rady, pomohu vám.
Jarmila Hokrová, výživový poradce
Líbil se vám článek? Tak mu dejte „lajk“ nahoře nad obrázkem.
Čtěte také:
Miluji meruňky
Muž, který umí vařit
Kouzlo zeleného talíře
Nejnovější komentáře