Čočka s kysaným zelím

Zima, zima veliká. V tuto roční dobu není nejlepší nápad začít hubnout. Naše tělo je nastaveno tak, aby si v zimě chránilo tukové zásoby, protože ty nás ochraňují před mrazem. Když začnete v této době omezovat příjem potravin, nebo se dokonce pustíte do nějaké radikální diety, výsledek nemusí být uspokojivý. Možná zhubnete, ale zásoby podkožního tuku v těle se pravděpodobně moc nezmenší.

Co s tím, když ale právě nyní, na začátku roku, jste si dali předsevzetí, že s tou svou váhou chcete letos něco udělat a máte k tomu vůli a to správné psychické nastavení? Je to jednoduché, místo radikální diety začněte přemýšlet o tom, co jíte a svůj jídelníček obohaťte o vhodné potraviny.

Za 15 let své praxe jsem zjistila, že obézním lidem ve stravě často chybí dostatečné množství některých potravin. Jsou to především luštěniny, komplexní obiloviny, ryby a zelenina. A tak jsem tady se svou pravidelnou rubrikou, ve které vám budu dávat recepty, inspiraci, motivaci a těm z vás, kteří skutečně chtějí jíst zdravěji, poskytnu ZDARMA osobní konzultaci.

Dnes pro vás mám recept na Čočku s kysaným zelím. Tato kombinace pro nás dnes není běžná, ale čočka se zelím bylo v minulosti běžné jídlo.

Na 2 porce budete potřebovat:

  • Čočka suchá – 150 g
  • Saturejka, sušená – trochu
  • Cibule – 100 g
  • Sůl – trochu
  • Kysané zelí, konzervované – 125 g
  • Stroužek česneku – 1 kus
  • Slunečnicový olej – 1½ lžíce
  • Cibule – 2 ks
  • Vepřové maso, uzené – 250 g

Čočku předem na několik hodin namočte, bude stravitelnější. Uvařte jí v přiměřeném množství vody společně s menší cibulí, stroužkem česneku a saturejkou (může být i bobkový list, majoránka a pod.). Na pánvi s trochou oleje osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte kysané zelí a duste do měkka. Když je čočka vařená, přidejte do ní kysané zelí, osolte a můžeme přidat i bylinkové koření. Ještě chvíli vše společně prohřejete. Podávejte s plátkem teplého libového uzeného masa.

Nutriční hodnoty na porci: 436 kcal, tuky 12 g, bílkoviny 47 g, sacharidy 35 g, vláknina 15 g.

Vlastnosti receptu: Jedná se o jídlo s nízkým obsahem sacharidů,  vyšším obsahem bílkovin a poměrně nízkým obsahem tuku. Je vhodný nejen pro lidi, kteří si chtějí upravit váhu, ale i pro diabetiky. Díky vyššímu obsahu vlákniny má totiž nízký glykemický index.

Existuje nepřeberné množství diet, a možná už jste jich pár také vyzkoušeli. Ale která je ta nejlepší pro vás? Každý člověk je jiný, každý má jiný životní styl, ale také jiné chutě. A proto i váš jídelníček by měl být ušitý na míru právě vám. Využijte možnost konzultace ZDARMA. Objednejte se kliknutím na tento odkaz.

 

Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte.

VZP Klub pevného zdraví

Výrazné slevy pro členy Klubu pevného zdraví VZP

Čtěte také:
Jak vyzrát na jarní únavu
Je váš život hektický?
Zimní salát z cibule

zpět na blog2