Vejce patří k výživě lidí od nepaměti. Byl to pro ně důležitý zdroj bílkovin a energie. To až mnohem později vědci objevili cholesterol a rozhodli se, že cholesterol, obsažený ve žloutcích, lidem škodí. A začali nám vejce zakazovat.
Jak ale sami dobře víte, svět i názory se mění, a tak dnes vejce patří opět mezi základní potraviny, někdy je označováno dokonce za superpotravinu.
Vejce totiž obsahují komplex všech aminokyselin, i těch esenciálních. Obsahují také lecitin a karotenoidy. Lecitin rozpouští zlý LDL cholesterol a karotenoidy zase zabrání tomu, aby cholesterol oxidoval. Příroda je zkrátka moudrá a má pro nás zdravé potraviny.
Jistá rizika s konzumací vajec tu však přeci jen jsou a je dobré o nich vědět. Předně bychom neměli jíst vajíčka syrová. Hygienici tvrdí, že ze syrových vajec hrozí salmonelóza, a to určitě nechceme.
Vejce by měla být co nejčerstvější. Jak poznáte, že je vajíčko čersté? Ponořte ho do vysoké sklenice s vodou, když bude kelsat ke dnu, je čsrstvé, když bude plavat u hladiny, tak už čerstvé není. Neznamená to, že je nutně zkažené, ale přeci jen, u starých vajec hrozí mnohem více roziko salmonolózy.
Opačným rizikem je, když budete vejce vystavovat vysoké teplotě. Pak cholesterol ve žloutku oxiduje a stává se skutečně škodlivým.
Takže vajíčka vařte raději na hniličku, tak jsou nestravitelnější. Když je uvaříte natvrdo, dejte pozor, aby se kolem žloutku nevytvořil modrý kroužek. Pokud rozkrojíte vajíčko a vidíte kolem žloutku modrý kroužek, znamená to, že cholesterol ve žloutku zoxidoval.
A také bychom neměli vajíčkem pomazávat před pečením pečivo. Děláváme to, když pečeme vánočku nebo velikonoční mazance. Při vysoké teplotě dojde ke zničení všech antioxidantů a k oxidaci cholesterolu. A to je opět přesně to, co může být pro naše zdraví rizikové. Tak letos zkuste velikonoční mazanec před pečením potřít mlékem s trochou rozpuštěného cukru. Cukr zkaramelizuje a budete mít na mazancích pěknou tmavou kůrku.
Po velikonocích budete mít vařených vajíček nejspíš hodně, tak z nich zkuste udělat třeba tuhle pomazánku:
Pomazánka z lučiny a vajíček
Suroviny na 3 porce: 100 g lučiny linie, 3 vejce, 100 g salátové okurky, 1 jarní cibulku, sůl a bílý pepř, Slunečnicová semínka, 3 plátky žitného chleba.
Příprava: Vejce uvařte natvrdo a na suché pánvi opražte slunečnicová semínka a nechte vychladnout. Vajíčka oloupejte a vyndejte z nich žloutky. Nakrájejte na malé kousky salátovou okurku, vařené bílky a jarní cibulku. Zelenou nať z cibulky a 1 vařený žloutek dejte stanou. V míse smíchejte okurku, bílky a bílou část jarní cibulky. Přidejte lučinu a opražená semínka, sůl a pepř. Vše dobře promíchejte. V jiné misce smíchejte zelenou nať jarní cibulky a rozdrobený žloutek. Tak si vytvoříte posypku na pomazánku, kterou namažete na plátky žitného chleba.
Nutriční hodnoty (na porci): 298 kcal, 12 g tuků, 15 g bílkovin, 32 g sacharidů, 7 g vlákniny
Užijte si jarní svátky a po velikonocích můžete začít s jarním detoxem. Nezkoušejte to sami, mohlo by se stát, že byste si, místo přílivu energie, přivodili žaludeční potíže. A tak se raději objednejte na konzultaci, budete tak mít jistotu, že rychle zmití jarní únava a budete se brzo cítit skvěle. První konzultace je zdarma.
Jarmila Hokrová
certifikovaný poradce pro výživu a suplementaci
Nejnovější komentáře