Když mám chuť na něco sladkého, dám si cibulačku. Zní vám to divně? No ona je opravdu sladká.
Myslím skutečnou cibulačku, ne jen polévku z cibule. V tom je totiž velký rozdíl.
Na správnou cibulačku nestačí cibuli jen 5 minut osmahnut. Na správnou cibulačku je třeba cibuli dloooouho karamelizovat, až zezlátne a ztmavne do hněda. Tím totiž dojde ke zkaramelizování a zesládnutí cibule. A vůbec nemusíte používat cukr.
Jak se vám podaří cibuli zkaramelizovat a nepřipálit? Prozradím vám to v popisu receptu. A proč po česku a ne po francouzsku? Do francouzské cibulačky patří sýr Gruyere. Ale ten byste sháněli jen těžko. Ementál ho klidně nahradí.
Dokonce ani pravé francouzské víno nemusíte použít. Stačí bílé suché víno z Čech nebo z Moravy. Pokud ho doma nemáte, stejně si cibulačku po česku uvařte. Ale suché víno jí dodá šmrnc.
Cibulačka po česku
Suroviny na 4 porce:
- 700 g cibule
- 80 g másla
- vývar z kostí – asi 1 litr
- lžíci hladké mouky
- 1 dcl bílého suchého vína
- sůl
- celý pepř
- bobkový list
- tymián
- bagetu
- 100 g ementálu
Příprava:
Budete potřebovat kvalitní hrnec. Buď starý litinový, nebo moderní se silným dnem. Pokud chcete použít jen nějaký plecháček, tak se do této polévky vůbec nepouštějte, cibuli byste připálili.
Nejdříve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na proužky. Do hrnce dejte rozpustit máslo a na něj dejte cibuli, tu hned osolte. Pustí vodu a rychleji začne karamelizova.
Nechte dusit a občas zamíchejte. Když cibule u dna začne zlátnout a přichytávat se, podlijte ji trochou vína. Stačí 1 až 2 lžíce, a míchejte. Přípečky se uvolní a cibule se začne opět smažit a zlátnout.
Hlídejte ji, občas zamíchejte, a jakmile zkaramelizované kousky nepůjdou snadno ode dna odškrábnout, tak cibuli opět trochu podlijte vínem. Celé to několikrát zopakujte. Tak dlouho, až bude cibule pěkně hnědá, ale stále měkká.
Pak ji posypejte lžící hladké mouky a promíchejte a opět chvíli restujte. Teď je třeba opravdu stále míchat, jinak cibulovou jíšku spálíte a celá vaše práce přijde vniveč. Když se mouka trochu osmahla, zalijte cibulovou jíšku trochou vývaru a nechte mouku rozvařit.
Pak dolijte zbytek vývaru, dosolte a přidejte bobkový list a ostatní koření. Já dávám koření do čajového sítka v podobě koule s řetízkem. Koření se vyvaří a pak sítko snadno vyndám. Nemusím mít strach, že někdo při pojídání polévky kousne do celého pepře nebo ho na jazyku zašimrá větvička tymiánu.
Polévku nechte ještě 20 minut mírně vařit. Mezi tím si připravte bagetu. Nakrájejte ji na plátky a silně posypejte nastrouhaným ementálem. Položte na plech a dejte zapéct pod gril.
Hotovou polévku servírujte na talíři a ponořte do ní opečené bagety. Když nasáknou polévkou, budou měkké a opečené okraje zůstanou křupavé. A to mám ráda.
Ještě pár postřehů.
V některých receptech na cibulačku se používá cukr. Ale ten je naprosto zbytečný. Cibule totiž obsahuje vysoké množství sacharidů. A ty karamelizují přirozeně i bez přidání cukru. Navíc s cukrem se cibule snáze připálí.
V restauracích se francouzská cibulačka servíruje zapečená v hlubokých miskách. Jenže zapečená cibulačka bývá opravdu hodně horká a toust se v hluboké misce špatně krájí. Takové jídlo sice vypadá zajímavě, ale jeho jezení je nepraktické. Já tedy doporučuji zapéct toust se sýrem samotný a vložit ho do polévky, kterou servíruji na talíři.
Nutriční hodnoty (na porci): 253 kcal, 16 g tuku, 10 g bílkovin, 15 g sacharidů, 2 g vlákniny.
Vlastnosti receptu:
Minimum surovin a skvělý výsledek. Tahle polévka sice dá chvíli práce, ale výsledek je vynikající. Nutriční hodnoty jsou celkem vyvážené. Podívejte se na množství bílkovin. Cibulačka jich obsahuje 10 g a věřte nebo ne, celých 8 g pochází z cibule.
Do receptu jsem použila opravdu hodně cibule a tak bude tato polévka obsahovat také zajímavé množství minerálů. Štiplavé silice, které mají antibakteriální účinky, se dlouhým smažením zničily, ale zase se uvolnily karotenoidy, kterým tepelná úprava nevadí, ale dokonce je pro jejich využití nutná.
Hotová cibulačka tedy bude nejen dobrá, ale také zdravá.
Pokud se do uvaření cibulačky pustíte, přeji vám, ať se polévka podaří.
Více receptů a celých zdravých jídelníčků pro vás mám ve své poradně. Zavolejte a objednejte se na konzultaci ZDARMA.
Přeji vám dobrou chuť a pevné zdraví. Jarmila Hokrová, výživový poradce
Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte ho. Děkuji.
Čtěte také:
Životní styl našich dětí
Je váš život hektický?
Je lepek strašákem?
Cibulačku jsem vařila v nádobí značky iCook