Chřest – opět přichází do módy

Sezóna chřestu se blíží. Chřest je zelenina, která se vrací na náš stůl a dá se říci, že opět přichází do módy. Skutečně to není zelenina, kterou jsme nyní objevili. Za první republiky bylo  Litoměřicko vyhlášenou oblastí, kde se chřest pěstoval a patřil k běžně dostupné zelenině. To se však v době socialismu změnilo a tak nyní objevujeme chřest znovu.

O chřestu se říká, že je elixírem mládí.
Obsahuje totiž široké spektrum prospěšných látek. Z vitamínů to jsou betakarotén, vit. skupiny B, vitamin C a E, z minerálů pak K, Zn, P, Fe, J, Na, Mg. Dále obsahuje nejrůznější ochranné látky a vysoký obsah vlákniny. Pomáhá zásobovat orgány kyslíkem, a tak působí prospěšně na srdce a cévní systém, obnovu buněk, podporu krvetvorby, nervový systém, zažívání, ale i pro zdraví vlasů, nehtů a pleti. Působí také močopudně a detoxikačně. Navíc chřest obsahuje hodně vody a tím pádem málo kalorií. Je to ideální zelenina pro lidi, kteří chtějí jíst zdravě a hlídají si svůj jídelníček.

Jak chřest připravit, aby chutnal?
Důležité je, aby byl chřest čerstvý. Tak je nejchutnější a obsahuje nejvíc živin. Stonky musí být tuhé a pevné. Nesmí být tvrdé ani se nesmí ohýbat jako guma. Dejte pozor, aby nebyly ani hnědé ani duté. Když ho zlomíte, musí křupnout a musí být šťavnatý. Pokud máte chřest skutečně čerstvý, můžete ho skladovat v ledničce, zabalený do vlhké látky. Máte-li chřest z obchodu, pak ho raději zkonzumujte co nejdříve.

Jeho kulinářská příprava je velice jednoduchá. Předně je důležité chřest dobře oloupat. Loupejte ho od špičky dolů. Pouze mladý zelený chřest loupat nemusíte. Připravený chřest uvařte v páře nebo ve vodní lázni. Do té můžete přidat pouze sůl. Chcete-li však mít chřest jak skvělou zeleninovou přílohu, můžete do vodní lázně přidat bílé víno nebo citrón, sůl, pepř, bobkový list. Vaříme 5 – 7 minut, podle tloušťky stonků. Chřest rozhodně nerozvařujte. Měl by být uvařený na zkus. Po uvaření je vhodné chřest rychle zchladit, aby zůstal křupavý.

 Jarmila Hokrová, výživový poradce

Líbil se vám článek? Tak mu dejte „lajk“ nahoře, nad obrázkem.

Čtěte také:
Sacharidy, sladké a zrádné
Recept na zelenou zeleninu
Existuje zdravá dieta?

zpět na blog2