Určitě, alespoň občas, můžete brambory nahradit celerem. Ta velká bulva je plná minerálů, které právě teď na podzim potřebujeme ve zvýšeném množství. Pokud se snažíte jíst zdravě a třeba i něco zhubnout, rozhodně by měl celer patřit do vašeho jídelníčku.
Jenže co s ním, jak ho připravit, aby se dal jíst a navíc ještě chutnal? Mám pro vás hned 3 recepty. Připravte z něj např. celerové pyré a servírujte místo bramborové kaše. Můžete z něj udělat celerové hranolky nebo si připravte rychlovku na pánvi.
Celerové pyré
Toto jídlo patřilo za I. Republiky k delikatesám. Dnes už tento recept nenajdete v žádné kuchařce. Přitom celerové pyré je velice dobré a zdravé. Nahradí bramborovou kaši, a pokud vám zbude, tak studené pyré ochuťte např. hořčicí a máte výbornou pomazánku.
Potřebujeme:
- 1 Celer – velká bulva
- Citrónovou šťávu
- 1 Cibuli
- Sůl
- Pepř
- Kousek másla
- Smetanu na vaření, nebo mléko
- Zeleninový vývar, nebo vodu
Postup přípravy:
Celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Ty ihned pokapeme citrónovou šťávou. Cibuli očistíme a nakrájíme najemno.
V hrnci rozehřejeme máslo a cibuli na něm zpěníme. Přidáme celer zalijeme trochou vody, nebo zeleninovým vývarem a dusíme 10 – 15 minut., až celer změkne.
Směs rozmixujeme nebo prolisujeme a na velmi mírném ohni za občasného míchání necháme z pyré odpařit téměř všechnu tekutinu.
Pak vmícháme horkou smetanu a ochutíme solí a pepřem. Podáváme jako přílohu k masu. Můžeme mlsat i samotné.
Celerové hranolky
Pečenou zimní zeleninu miluji a celer je obzvlášť dobrý. Upéct celou bulvu by trvalo hodně dlouho a spotřeba energie by byla zbytečně vysoká, tak si z celeru dělám hranolky.
Potřebujeme:
- 1 velký celer
- 1 lžíci oleje
- Sůl, tymián nebo oregano, sladkou papriku
Postup přípravy:
Celer očistěte, oloupejte a nakrájejte na stejné hranolky. Vložte na 1 až 2 minuty do vařící vody, pak sceďte a osušte. V míse je promíchejte s olejem, solí a kořením, přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte a 25 min v troubě rozehřáté na 200 st.C. Dbejte na to, aby se jednotlivé hranolky nepřekrývaly a bylo mezi nimi trochu místa. Jinak by se spíše dusily než pekly. Takhle získáte hranolky s chutnou kůrkou a paprika jim dodá barvu.
Celer na pánvi
Tohle je rychlovka, hotové je to za čtvrt hodinky a je to vážně moc dobré.
Potřebujeme:
- 150 g celeru
- menší cibulku
- 60 g strouhaného sýra
- olivový olej
- sůl, pepř, koriandr, tymián
Postup přípravy:
Na trošce olivového oleje osmahněte cibulku. Celer nakrájejte na plátky nebo hranolky a dejte na cibulku. Pak ještě osolit, přidat koření a podlít lžící vody. Pod pokličkou celer nechte dusit asi 10 min. Pak pokličku odklopíte a nechte zbytek vody odpařit. Nakonec posypte strouhaným sýrem a pod pokličkou nechte zbytek vody odpařit. Nakonec posypte strouhaným sýrem a pod pokličkou nechte sýr roztopit.
Jarmila Hokrová, výživový poradce
Líbil se vám článek? Tak ho prosím sdílejte na sociálních sítích.
Čtěte také:
Klíč k vašemu tělu
Hubněte ve spánku
Muž, který umí vařit