Sacharidy – sladké a zrádné

Už jste slyšeli větu „sacharidy tě dobijí“? Ano, sacharidy, nebo také škroby, uhlovodany, cukry (to všechno jsou synonyma pro stejnou složku potravin) nám poskytují energii k rychlému využití. Potřebujeme je i k fungování mozku a nervové soustavy, potřebují je buňky našeho těla k získávání energie, jsou součástí např. pojivových tkání v kloubech. Kde sacharidy najdeme? Ve všech potravinách, které…

Číst dál →

Recepty na zelenou zeleninu.

Proč je pro nás důležité jíst zelenou zeleninu už víte z minulého článku. Pokud jste ho ještě nečetli, pak odkaz na něj najdete pod tímto článkem. A skutečně nemusí být složité jídelníček o tuto zeleninu obohatit. Mám pro vás několik jednoduchých receptů: Těstoviny zapečené se špenátem Jednoduchý recept, zvládne ho i kuchař začátečník. Snad nic se nedá…

Číst dál →

Barvy pro život – zelená

Březen je první jarní měsíc. Příroda se začíná zelenat a tak seriál o barvách v naší stravě začnu právě zelenou. Barvy zeleniny a ovoce jsou nesmírně důležité. Obsahují totiž látky, které si rostliny vytvářejí na svou ochranu a právě tak, tedy jako ochrana působí i v našem těle. Tyto látky nazýváme fytonutrienty nebo také rostlinné živiny. Klíčové…

Číst dál →

Jídlo na cesty

Je váš život hektický? Nezapomeňte na výživné jídlo.

Snad již víte, jak důležité je přijímat správné živiny každý den. Protein, vláknina, komplexní sacharidy, zdravé tuky a také vyvážené množství klíčových vitamínů a minerálů vám pomohou udržet se v kondici. Podávat očekávaný výkon v práci a mít dostatek energie na aktivní prožívání života. Ale náš životní styl bývá hektický a bohužel se stane, že nemáme čas…

Číst dál →

Klíč k Vašemu tělu

Za pár týdnů už tu bude jaro. Už se na něj těším a řada z Vás určitě také. Slunce, teplo, svěží vánek. A začneme odkládat zimní bundy a kabáty. Ale pozor, tady může být zrada. Přes zimu se mnozí z nás přeci jen tolik nehýbali, a také byly Vánoce a plesová sezóna. Cukroví, bramborový salát, jednohubky i…

Číst dál →

Zimní salát z cibule

Cibule je skvělá zimní zelenina. Spousta lidí ji nemusí. Prý je moc štiplavá a je po ní cítit z úst. To je pravda, způsobují to silice, které působí antibakteriálně a proti plísním. Takže v tomto nestálém počasí je pro nás hodně důležitá. Připravte si třeba jedinečný, křupavý cibulový salát. Potřebujete: 2 – 3 střední cibule řapík celeru…

Číst dál →

Životní styl našich dětí

Děti dnes prosedí u televizních obrazovek a počítačů spoustu času. Mnohem více, než je zdrávo. Přitom velice často sahají po takových potravinách, jako jsou sladké sušenky, čokoládové tyčinky, chipsy, popcorn různých příchutí, sladké a sycené limonády a dalších potravinách, které obsahují spoustu prázdné energie, ale jen minimum živin. Nedivme se, vždyť právě z televizních reklam se…

Číst dál →

Instant a easy

Dnešní doba si žádá, abychom s přípravou jídla neztráceli čas. Chceme mít všechno rychle a jednoduše. Proto saháme po instantních potravinách. Máme pocit, že jejich příprava je rychlejší. Někdy to může být pravda, ale ne vždy. Navíc instantní potraviny jsou průmyslově nešetrně zpracovávané a při tom se ničí spousta živin. Takže ve výsledku máme sice rychlé…

Číst dál →

Nemáte rádi celer?

Nemáte rádi celer? Dobře, nemusíte ho jíst. Je spousta jiné zeleniny. Ale proč vlastně nejíte celer? Máte na něj alergii? NE? Tak proč ho nejíte? Možná nějaká špatná zkušenost z minulosti. Možná jste se zakousli do kusu starého, hořkého celeru, nebo vám někdo dal k jídlu celer, který nebyl dobře připravený. A vy jste si řekli „tohle…

Číst dál →

Kouzlo zeleného talíře

Novoroční předsevzetí a jak ho splnit, to je žhavé téma. Předsevzetí o zhubnutí si na začátku roku dává téměř třetina lidí.  Jenže ne vždy se ho podaří splnit. Jak na to, aby to nebolelo, aby se to dalo zvládnout a aby to fungovalo? Jedna z osvědčených rad zní – Zmenšete porce, které si dáváte na talíř. Řekne…

Číst dál →

Stránka 6 z 7