Vitamín D je sluneční vitamín

Sluneční vitamín

O „slunečním vitamínu“, tedy vitamínu D, se už v minulosti vědělo, že pomáhá při křivici, což bylo tenkrát poměrně časté onemocnění kostí u malých dětí. Později bylo prokázáno, že tento vitamín pomáhá i při dalších problémech, ať je to onemocnění kloubů nebo např. řídnutí kostí či zvýšená kazivost zubů. Vitamín D je důležitý také pro správné…

Číst dál →

Jahodové potěšení

Začala sezóna jahod. První plody již zrají na našich zahrádkách i na polích osázených jahodníkem. Na tržištích a kolem silnic se objevují stánky s košíčky velkých, červených a voňavých jahod. Dejte si v tomto čase misku čerstvých jahod každý den. A nemusíte se bát, že přiberete. Naopak! Jahody jsou výborné při redukci nadváhy. Obsahují totiž téměř…

Číst dál →

Smoothie nemusí být jen zelené

Smoothie, tedy mixovaný koktejl, je vhodný když chcete zhubnout, proti únavě i jako možnost, jak jíst více zeleniny. Můžete s ním začít den, nebo si ho můžete dát jako svačinu. A pokud míváte večer u televize na něco chuť, zeleninový koktejl si rozhodně můžete dát. Smoothie nemusí být jen Green. Může být třeba i oranžový. Sklenice…

Číst dál →

Chřest – opět přichází do módy

Sezóna chřestu se blíží. Chřest je zelenina, která se vrací na náš stůl a dá se říci, že opět přichází do módy. Skutečně to není zelenina, kterou jsme nyní objevili. Za první republiky bylo  Litoměřicko vyhlášenou oblastí, kde se chřest pěstoval a patřil k běžně dostupné zelenině. To se však v době socialismu změnilo a tak nyní objevujeme chřest znovu. O chřestu…

Číst dál →

Recept na velikonočního beránka

Snažíte se jíst zdravě, hlídáte si ve stravě množství nasycených tuků a zbytečně nesladíte? To je určitě chvályhodné. Ale jak to vyřešíte o velikonocích? Velikonoce jsme si zvykli slavit hodováním u bohaté tabule plné vajec, tuků a sladkého pečiva.  Mazance a velikonoční beránek nesmí na takové tabuli chybět. Jak to ale udělat, když chcete mít…

Číst dál →

Sacharidy – sladké a zrádné

Už jste slyšeli větu „sacharidy tě dobijí“? Ano, sacharidy, nebo také škroby, uhlovodany, cukry (to všechno jsou synonyma pro stejnou složku potravin) nám poskytují energii k rychlému využití. Potřebujeme je i k fungování mozku a nervové soustavy, potřebují je buňky našeho těla k získávání energie, jsou součástí např. pojivových tkání v kloubech. Kde sacharidy najdeme? Ve všech potravinách, které…

Číst dál →

Recepty na zelenou zeleninu.

Proč je pro nás důležité jíst zelenou zeleninu už víte z minulého článku. Pokud jste ho ještě nečetli, pak odkaz na něj najdete pod tímto článkem. A skutečně nemusí být složité jídelníček o tuto zeleninu obohatit. Mám pro vás několik jednoduchých receptů: Těstoviny zapečené se špenátem Jednoduchý recept, zvládne ho i kuchař začátečník. Snad nic se nedá…

Číst dál →

Barvy pro život – zelená

Březen je první jarní měsíc. Příroda se začíná zelenat a tak seriál o barvách v naší stravě začnu právě zelenou. Barvy zeleniny a ovoce jsou nesmírně důležité. Obsahují totiž látky, které si rostliny vytvářejí na svou ochranu a právě tak, tedy jako ochrana působí i v našem těle. Tyto látky nazýváme fytonutrienty nebo také rostlinné živiny. Klíčové…

Číst dál →

Jídlo na cesty

Je váš život hektický? Nezapomeňte na výživné jídlo.

Snad již víte, jak důležité je přijímat správné živiny každý den. Protein, vláknina, komplexní sacharidy, zdravé tuky a také vyvážené množství klíčových vitamínů a minerálů vám pomohou udržet se v kondici. Podávat očekávaný výkon v práci a mít dostatek energie na aktivní prožívání života. Ale náš životní styl bývá hektický a bohužel se stane, že nemáme čas…

Číst dál →

Klíč k Vašemu tělu

Za pár týdnů už tu bude jaro. Už se na něj těším a řada z Vás určitě také. Slunce, teplo, svěží vánek. A začneme odkládat zimní bundy a kabáty. Ale pozor, tady může být zrada. Přes zimu se mnozí z nás přeci jen tolik nehýbali, a také byly Vánoce a plesová sezóna. Cukroví, bramborový salát, jednohubky i…

Číst dál →

Stránka 5 z 7