
Miluji meruňky
Miluji meruňky, ta malá zářivá sluníčka. Nejlépe chutnají, když si zralou, sluncem prohřátou meruňku utrhnu přímo ze stromu. Už 10 let jsme se snažili na zahradě vypěstovat stromek a až letos jsme se dočkali první úrody. Huráááá :-). Meruňky však nejsou jen krásné, jsou také zdravé. Zářivou oranžovou barvu mají díky vysokému množství karotenů. Ty…

Slaný koláč plněný mangoldem
Na zahrádce se mám urodil mangold. Znáte tuhle zeleninu? Je podobná špenátu, ale nemá tolik kyseliny šťavelové a naopak obsahuje více minerálních látek. Listy jsou o hóóódne větší, takže s čištěním to není žádná „nimračka“. Mladé lístky se dají jíst syrové, ty starší už jsou tužší, tak je dobré je tepelně upravit. Stačí je spařit…

Sluneční vitamín
O „slunečním vitamínu“, tedy vitamínu D, se už v minulosti vědělo, že pomáhá při křivici, což bylo tenkrát poměrně časté onemocnění kostí u malých dětí. Později bylo prokázáno, že tento vitamín pomáhá i při dalších problémech, ať je to onemocnění kloubů nebo např. řídnutí kostí či zvýšená kazivost zubů. Vitamín D je důležitý také pro správné…

Jahodové potěšení
Začala sezóna jahod. První plody již zrají na našich zahrádkách i na polích osázených jahodníkem. Na tržištích a kolem silnic se objevují stánky s košíčky velkých, červených a voňavých jahod. Dejte si v tomto čase misku čerstvých jahod každý den. A nemusíte se bát, že přiberete. Naopak! Jahody jsou výborné při redukci nadváhy. Obsahují totiž téměř…

Smoothie nemusí být jen zelené
Smoothie, tedy mixovaný koktejl, je vhodný když chcete zhubnout, proti únavě i jako možnost, jak jíst více zeleniny. Můžete s ním začít den, nebo si ho můžete dát jako svačinu. A pokud míváte večer u televize na něco chuť, zeleninový koktejl si rozhodně můžete dát. Smoothie nemusí být jen Green. Může být třeba i oranžový. Sklenice…

Chřest – opět přichází do módy
Sezóna chřestu se blíží. Chřest je zelenina, která se vrací na náš stůl a dá se říci, že opět přichází do módy. Skutečně to není zelenina, kterou jsme nyní objevili. Za první republiky bylo Litoměřicko vyhlášenou oblastí, kde se chřest pěstoval a patřil k běžně dostupné zelenině. To se však v době socialismu změnilo a tak nyní objevujeme chřest znovu. O chřestu…

Recept na velikonočního beránka
Snažíte se jíst zdravě, hlídáte si ve stravě množství nasycených tuků a zbytečně nesladíte? To je určitě chvályhodné. Ale jak to vyřešíte o velikonocích? Velikonoce jsme si zvykli slavit hodováním u bohaté tabule plné vajec, tuků a sladkého pečiva. Mazance a velikonoční beránek nesmí na takové tabuli chybět. Jak to ale udělat, když chcete mít…

Sacharidy – sladké a zrádné
Už jste slyšeli větu „sacharidy tě dobijí“? Ano, sacharidy, nebo také škroby, uhlovodany, cukry (to všechno jsou synonyma pro stejnou složku potravin) nám poskytují energii k rychlému využití. Potřebujeme je i k fungování mozku a nervové soustavy, potřebují je buňky našeho těla k získávání energie, jsou součástí např. pojivových tkání v kloubech. Kde sacharidy najdeme? Ve všech potravinách, které…

Recepty na zelenou zeleninu.
Proč je pro nás důležité jíst zelenou zeleninu už víte z minulého článku. Pokud jste ho ještě nečetli, pak odkaz na něj najdete pod tímto článkem. A skutečně nemusí být složité jídelníček o tuto zeleninu obohatit. Mám pro vás několik jednoduchých receptů: Těstoviny zapečené se špenátem Jednoduchý recept, zvládne ho i kuchař začátečník. Snad nic se nedá…

Barvy pro život – zelená
Březen je první jarní měsíc. Příroda se začíná zelenat a tak seriál o barvách v naší stravě začnu právě zelenou. Barvy zeleniny a ovoce jsou nesmírně důležité. Obsahují totiž látky, které si rostliny vytvářejí na svou ochranu a právě tak, tedy jako ochrana působí i v našem těle. Tyto látky nazýváme fytonutrienty nebo také rostlinné živiny. Klíčové…
Nejnovější komentáře