POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY

Objevte sladké jedlé kaštany

Jedlé kaštany patří k podzimu a předvánoční době. Možná jste si koupili pečené kaštany na vánočních trzích.  Ale už jste si je připravili doma? Zkuste to, stojí to za to. Jejich výživová hodnota je velice zajímavá, obsahují totiž spoustu minerálů, komplexní sacharidy a vlákninu. Dají se jíst jak ve slané úpravě, tak je můžeme mít na…

Číst dál →

Je lepek strašákem?

Už jste slyšeli, že byste neměli jíst lepek? Tenhle názor slýchám docela často. Jak to tedy je? Můžeme jíst lepek, nebo se mu máme raději systematicky vyhýbat? Samozřejmě, pokud máte diagnostikovanou celiakii nebo jste na lepek alergičtí, je to jednoznačné, lepek do vašeho jídelníčku rozhodně nepatří. Ale co ti zdraví, mají si na lepek dávat…

Číst dál →

JE ČAS NA POLÉVKU

Léto skončilo a je tu podzim. Pryč jsou teplé dny, kdy jsme se vyhřívali na sluníčku a reptaly, že je nám horko. Nu, nedá se nic dělat, musíme se s tím smířit a na léto si zase pár měsíců počkat. Je třeba obléci teplejší svetry a nezapomenout na deštník. Jak říkají Angličané: „Není špatné počasí, je…

Číst dál →

5 chutí, 5 vůní, 5 barev

Někdy se mě lidé ptají, jestli je opravdu nutné sledovat, jestli je jejich strava vyvážená. Chápu to, stále si vážit porce, zapisovat a hlídat, jestli jste jedli správně, to člověka časem omrzí. Je tedy způsob, jak si uhlídat vyváženou stravu bez vážení a zapisování? Moje odpověď je jednoduchá: „Jezte barevně.“ Čím více různobarevných potravin při…

Číst dál →

Hlíva pomůže s imunitou i chutěmi

Existuje potravina, která dokáže posílit imunitu. Víte, která to je? Hlíva ústřičná. Nejen, že výborně chutná, ale má i mnoho léčivých účinků.  Tato výtečná houba obsahuje betaglukany, které stimulují imunitní systém, podporují metabolismus tuků a tím snižují cholesterol. Hlíva obsahuje také zajímavé množství bílkovin, až 25% a také 20% vlákniny.  V obchodech je běžně k dostání, ale zatím…

Číst dál →

Sám sobě výživovým poradcem.

Zabývat se výživou mi bylo dáno osudem, stát se výživovým poradcem je moje volba. Když jsem začala rozum brát, vždycky jsem se zajímala, z čeho to maminka vaří a proč používá zrovna tuhle zeleninu a tohle koření. A ráda jsem listovala v kuchařských knihách. Líbily se mi obrázky jídel, ale zajímaly mě také výživové tabulky, které tenkrát v kuchařkách…

Číst dál →

Zelný salát

K předešlému receptu jsem doporučila přidat zeleninový salát, aby jídlo obsahovalo více vlákniny. Ale nejen kvůli vláknině bychom měli jíst více zeleniny. Zelenina je zároveň zdrojem vitamínů a minerálů. Navíc podporuje trávení a umožní nám lépe využít ostatní živiny. Jenže v jídelníčcích lidí, kteří za mnou chodí pro radu, jak zdravě zhubnout, vidím zeleniny velice málo.…

Číst dál →

Nastavovaná kaše s vejcem

Hrách a kroupy, to je hloupý, …  Vážně? Vůbec ne! Kroupy jsou naopak velice zdravé. A je velká škoda, že se dnes v jídelníčku většiny lidí téměř neobjevují. Přesto, že se ječmen u nás hojně pěstujeme, používáme ho spíš na pivní slad. Přitom to není tak dlouho, kdy byly kroupy běžnou součástí jídelníčku. Tím, že jíme…

Číst dál →

Banánový tvarohový krém

Dnes si dáme něco sladkého, co vy na to? Také rádi mlsáte? Ano, sladkou chuť máme rádi. Jenže to s konzumací cukru přeháníme. V průměru každý z nás spotřebuje za rok 40 kg cukru, tedy téměř 1 kg cukru týdně. To je pořádná hromada. Možná domů tolik cukru nekupujete, ale uvědomte si, kde všude cukr najdeme. Cukrovinky,…

Číst dál →

Ještě jednou čočka

Tak to jsem to schytala a hned po prvním článku. Donesly se ke mně nespokojené hlasy: „ Výživová poradkyně doporučuje uzené maso?  No to snad ne, vždyť to je nezdravé!“  Ano, máte pravdu, uzené maso nepatří mezi zdravé potraviny, ale přesto ho jíme. Jsem toho názoru, že pokud chcete začít jíst zdravěji, není nutné začít…

Číst dál →

Stránka 1 z 6