POSLEDNÍ PŘÍSPĚVKY

Podpořím vaše předsevzetí

Zase jste si letos dali novoroční předsevzetí, že zhubnete, budete cvičit, budete jíst zdravě? V tom případě je nejvyšší čas začít ho plnit. Únor je měsíc, kdy se příroda začíná připravovat na příchod jara a naše tělo se začíná čistit od zimních frustrací, psychických traumat a toxinů. Proto je právě teď ten nejlepší čas začít. Chci…

Číst dál →

Zelenina z trouby

V zimě často peču zeleninu. Na pečení se hodí hlavně kořenová zelenina. Většinou jí lidé dávají jen do polévky a já si myslím, že je to málo. I v zimě bychom měli jíst dostatek zeleniny každý den. Jak často říkávám – 5 chutí, 5 vůní, 5 barev. A tak, abych vám pomohla toto pravidlo dodržet, má tu…

Číst dál →

Všímejte si toho, co jíte

Vánoční a novoroční oslavy už jsou dávno minulostí, ale mnozí stále ještě pociťují jejich důsledky. Snědli jste o vánocích trochu více bramborového salátu, ke kafíčku jste si dávali vánoční cukroví a na návštěvách jste nedokázali odmítnout nabízené dobroty? No a co? Vždyť je to jen jednou do roka, tak se zase tolik neděje. Jestli jste…

Číst dál →

Přeji vám správná rozhodnutí

Milí přátelé a čtenáři. Chci vám popřát do nového roku pevné zdraví, veselou myls a správná rozhodnutí. Mezi nejčastější rozhodnutí patří ta o jídle. A tak vám přeji, ať se při svých rozhodováních řídíte více rozumem, než mlsným jazykem. S nový rokem je čas na malou rekapitulaci roku minulého.Na blog jsem přidala 12 článků a 12…

Číst dál →

Tradiční vánoční houbový kuba z krup

Jak budete trávit letošní Štědrý den? Budete se postit a celý den nebudete nic jíst? Jestli ano, tak mi to prosím napište. Ještě jsem totiž nepoznala člověka, který by tento starý zvyk důsledně dodržoval. Ani v naší rodině jej nedodržujeme, ale nejíme o Štědrý den maso. Místo toho dělám k obědu čočku s vejcem, nebo uvařím tradičního houbového…

Číst dál →

Objevte sladké jedlé kaštany

Jedlé kaštany patří k podzimu a předvánoční době. Možná jste si koupili pečené kaštany na vánočních trzích.  Ale už jste si je připravili doma? Zkuste to, stojí to za to. Jejich výživová hodnota je velice zajímavá, obsahují totiž spoustu minerálů, komplexní sacharidy a vlákninu. Dají se jíst jak ve slané úpravě, tak je můžeme mít na…

Číst dál →

Je lepek strašákem?

Už jste slyšeli, že byste neměli jíst lepek? Tenhle názor slýchám docela často. Jak to tedy je? Můžeme jíst lepek, nebo se mu máme raději systematicky vyhýbat? Samozřejmě, pokud máte diagnostikovanou celiakii nebo jste na lepek alergičtí, je to jednoznačné, lepek do vašeho jídelníčku rozhodně nepatří. Ale co ti zdraví, mají si na lepek dávat…

Číst dál →

JE ČAS NA POLÉVKU

Léto skončilo a je tu podzim. Pryč jsou teplé dny, kdy jsme se vyhřívali na sluníčku a reptaly, že je nám horko. Nu, nedá se nic dělat, musíme se s tím smířit a na léto si zase pár měsíců počkat. Je třeba obléci teplejší svetry a nezapomenout na deštník. Jak říkají Angličané: „Není špatné počasí, je…

Číst dál →

5 chutí, 5 vůní, 5 barev

Někdy se mě lidé ptají, jestli je opravdu nutné sledovat, jestli je jejich strava vyvážená. Chápu to, stále si vážit porce, zapisovat a hlídat, jestli jste jedli správně, to člověka časem omrzí. Je tedy způsob, jak si uhlídat vyváženou stravu bez vážení a zapisování? Moje odpověď je jednoduchá: „Jezte barevně.“ Čím více různobarevných potravin při…

Číst dál →

Hlíva pomůže s imunitou i chutěmi

Existuje potravina, která dokáže posílit imunitu. Víte, která to je? Hlíva ústřičná. Nejen, že výborně chutná, ale má i mnoho léčivých účinků.  Tato výtečná houba obsahuje betaglukany, které stimulují imunitní systém, podporují metabolismus tuků a tím snižují cholesterol. Hlíva obsahuje také zajímavé množství bílkovin, až 25% a také 20% vlákniny.  V obchodech je běžně k dostání, ale zatím…

Číst dál →

Stránka 1 z 6