Dnes si dáme něco sladkého, co vy na to? Také rádi mlsáte?
Ano, sladkou chuť máme rádi. Jenže to s konzumací cukru přeháníme. V průměru každý z nás spotřebuje za rok 40 kg cukru, tedy téměř 1 kg cukru týdně. To je pořádná hromada. Možná domů tolik cukru nekupujete, ale uvědomte si, kde všude cukr najdeme. Cukrovinky, sušenky, čokoláda, slazené nápoje, tam všude o cukru víte.
Jenže cukr najdete i v müsli, které je mám prezentované jako zdravé. Cukr najdete v instantních nápojích, v pečivu, které považujete za slané, najdete ho v různých dresincích, kečupu a hořčici a dokonce i v uzeninách. A protože lidé většinou nečtou etikety a nezajímají se o to, co jedí, vůbec si neuvědomují, kolik cukru vlastně snědí.
Ne nadarmo se cukru přezdívá bílý jed. Aby lidský organismus dokázal zpracovat cukr, potřebuje k tomu vápník, hořčík, selen a řadu dalších minerálů a vitamínů. A pokud člověk jí cukru nadbytek, stává se, že se zásoby těchto minerálů vyčerpají, vnitřní prostředí buněk se překyselí a metabolismus se změní. U takového člověka se může rozvinout diabetes, srdečně cévní onemocnění, vysoký cholesterol a řada dalších civilizačních onemocnění.
Jak to tedy udělat, abychom omezili příjem cukru a přitom uspokojili chuť na sladké? Důležité je číst pozorně etikety a potravinám s přidaným cukrem se vyhýbat. Často je také možné bílý cukr nahradit. Můžete ho vyměnit za med. Ten je sice také sladký, ale se lžičkou medu sníte zároveň řadu vitamínů a minerálů, enzymy a dokonce i trochu bílkovin. Cukr můžete občas nahradit jinými přírodními sladidly, jako je javorový sirup, nebo stévie. A když vás popadne chuť na sladké, vezměte si místo sušenky nebo čokolády raději sušené ovoce.
Dnes si připravíme lehký Banánový pěnový krém.
Na 1 porci budete potřebovat:
- 50 g oloupaného banánu
- polévkovou lžíci citrónové šťávy
- 100 ml bílého jogurtu
- 2 lžičky javorového sirupu
- 100 g tvarohu
- trochu mleté skořice
Banán oloupejte, nakrájejte a pokapejte šťávou z citrónu. Tím zamezíte zčernání banánu. Tyčovým mixérem rozmixujte banán společně s tvarohem a jogurtem. Přidejte skořici a je-li třeba, přislaďte javorovým sirupem nebo medem. Pokud ale použijete dobře vyzrálý banán, ani to nebude potřeba. Nechte vychladit. Podávejte v poháru ozdobené plátky banánu a meduňkou. Můžete ozdobit i jiným drobným ovocem.
Nutriční hodnoty: 231 kcal, 5 g tuků, 25 g bílkovin, 19 g sacharidů, 2 g vláknina
Vlastnosti receptu: Tento dezert obsahuje více bílkovin než sacharidů a není do něj přidán žádný bílý cukr. Hodí se tedy jak pro hubnutí, tak pro diabetiky. Neobsahuje ani lepek, takže i celiatici si mohou na tomto dezertu smlsnout. A vhodný je také pro děti. Je to myslím skvělá varianta místo přeslazených „pochoutek“ ze supermarketu.
Přeji vám dobrou chuť. Jarmila Hokrová, výživový poradce
PS:
Nejste si jistí, že váš jídelníček obsahuje všechny důležité živiny? Využijte možnost konzultace ZDARMA. Objednejte se kliknutím na tento odkaz.
Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte.
Čtěte také:
Je detoxikace jen móda?
Doplňky stravy pro ženy
Barvy pro život - zelená