5 chutí, 5 vůní, 5 barev

Někdy se mě lidé ptají, jestli je opravdu nutné sledovat, jestli je jejich strava vyvážená. Chápu to, stále si vážit porce, zapisovat a hlídat, jestli jste jedli správně, to člověka časem omrzí. Je tedy způsob, jak si uhlídat vyváženou stravu bez vážení a zapisování?

Moje odpověď je jednoduchá: „Jezte barevně.“ Čím více různobarevných potravin při přípravě jídla použijete, tím menší bude riziko, že vám v jídelníčku něco chybí. Osvojte si pravidlo pěti – 5 chutí, 5 barev, 5 vůní. Použijte 5 druhů zeleniny různých barev při přípravě každého jídla. A používejte různé druhy koření. Pokud se vám toto pravidlo podaří dodržovat, pak bude váš jídelníček pestrý a rozmanitý. A bude obsahovat ty nejdůležitější živiny. Samozřejmě za předpokladu, že suroviny budou čerstvé a průmyslově co nejméně přepracované.

Podívejte se na svůj talíř, jakou barvu má vaše jídlo. Převažují barvy od béžové po hnědou, nebo v něm září červená, oranžová, žlutá, zelená nebo fialová? Že váš talíř moc barevný není? Tak si jedno rychlé a barevné jídlo uvařte. Tady je na něj recept.

Fritáta s paprikou, rajčaty a cuketou

Suroviny  na 2 porce: 1 cibule, parmezán nebo jiný chuťově výrazný sýr – 40 g, stroužek česneku, řepkový olej – polévková lžíce, paprika oranžová – 120 g, 2 rajčata, cuketa – 100g, vejce – 4 kus, 2 lžíce bílého jogurtu, sůl, trochu rozmarýnu, tmavý chléb.

Příprava: Oloupeme a najemno nakrájíme cibuli a česnek. Opláchneme papriku, odstraníme stopku a semínka a nakrájíme. Najemno nakrájíme rajče, semínka a šťávu odstraníme. Opláchneme, osušíme a najemno nasekáme rozmarýn. Opláchneme a na kostičky nakrájíme cuketu. Polovinu sýru nastrouháme a druhou polovinu nakrájíme na tenké plátky. Na středním ohni rozpálíme olej v pánvi. Přidáme cibuli, papriku, rajčata a cuketu. Smažíme asi 5 minut. Nakonec přidáme na plátky nasekaný česnek a rozmarýnu. Mezitím v misce rozšleháme vajíčko s jogurtem a špetkou soli a vmícháme nastrouhaný sýr. Směsí zalijeme zeleninu v pánvi a vložíme do trouby rozehřáté na 175 st. C a  zapékáme asi 15 minut. Hotovou fritátu nakrájíme na dílky jako koláč a podáváme s plátkem chleba.

Nutriční hodnoty  (na porci): 385 kcal, 19 g tuku, 23 g bílkovin, 30 g sacharidů, 6 g vlákniny.

Vlastnosti receptu: Fritáta je vlastně nadýchaná zeleninová omeleta. Její příprava je jednoduchá a rychlá. V receptu najdete 5 druhů zeleniny – papriku, rajče, cuketu, cibuli a česnek. Když spočítáte množství, vyjde vám na porci kolem 150 gramů zeleniny. A to vůbec není špatné. V receptu je navíc 23 g bílkovin a 6 g vlákniny. Tak vidíte, že to jde. Rychlé, výživné a barevné jídlo. Vyzkoušíte ho? Napište mi do komentářů.

Přeji vám dobrou chuť.                                  Jarmila Hokrová, výživový poradce

 

PS:  Není vám jasné, jak vybírat ty správné potraviny a kombinovat je tak, aby vám dodaly ty potřebné živiny ve správném čase? Díky kurzu Zhubněte Online, který jsem pro vás připravila, to pochopíte. A bude to pro vás hračka. Podívejte se, co vše v kurzu najdete.

Líbil se vám článek? Tak mu prosím dejte „lajk“ a sdílejte.

 

 

Čtěte také:
Životní styl našich dětí
Doplňky stravy pro ženy
Jahodové potěšení